Gevel nieuwe Bulgari store Shanghai van champagneflessen
Javascript is uitgeschakeld

Gevel nieuwe Bulgari store Shanghai van champagneflessen

Geplaatst: 13-12-2021
Gevel nieuwe Bulgari store Shanghai van champagneflessen

ROTTERDAM - Deze week opent de nieuwe Bulgari flagship store in een van de populairste winkelcentra van Shanghai, Plaza 66. De groene jade-achtige gevel van de nieuwe winkel aan Shanghai's Nanjing Road werd ontworpen door MVRDV. Het materiaal bestaat uit gerecyclede champagne- en bierflessen en ander glas, gecombineerd met messing.

De gevel is een smeltkroes van inspiratiebronnen, van de allereerste winkel van het Italiaanse juwelenmerk in Rome tot de art-deco-architectuur van Shanghai. Het project is innovatief en een stap richting duurzamer ontwerpen, terwijl het tegelijkertijd op allerlei manieren refereert aan erfgoed van zowel Bulgari als Shanghai.

De gevel voor Bulgari Shanghai is de derde die MVRDV voor het Italiaanse merk ontwierp, eerder openden Bulgari Kuala Lumpur en Bulgari Bangkok. De rode draad in het ontwerp is een motief dat is geïnspireerd op de portalen en kroonlijsten van Bulgari’s allereerste boetiek aan de Via dei Condotti in Rome. Juist door het op verschillende manieren herhalen, krijgen de flagship stores een duidelijke visuele identiteit en zijn ze elk op hun eigen manier onderscheidend.

In tegenstelling tot bij de vorige ontwerpen is Bulgari’s kroonlijstmotief deze keer niet gebruikt om ramen te vormen: in Shanghai is de gevel één geheel en wordt het motief gebruikt voor de gelaagde panelen die samen een op art deco geïnspireerd patroon vormen. Dit is een belangrijke bron voor zowel Bulgari als voor Shanghai. Een reis terug naar het begin van de twintigste eeuw, toen de art-deco-architectuur in de Chinese stad in zwang kwam en Bulgari’s Déco-collectie ontstond.

De gevel heeft panelen die de associatie wekken met China's kostbaarste steen, jade. De goudkleurige koperen versiering geeft de gevel een juweelachtige uitstraling. De gevelpanelen zijn gemaakt van gerecycled geperst groen glas, een uniek materiaaleffect dat zorgt voor een doorschijnende afwerking. Als het donker is, wordt de gevelpanelen van achteren belicht. Hierdoor wordt de textuur van het glas benadrukt en heeft de gevel een mooie groene gloed.

De gevel werd duurzaam geproduceerd in de Magna-fabriek in Teutschenthal, Duitsland, die is gespecialiseerd in behandeling van glas. De gevelverlichting is extra zuinig gemaakt en verbruikt minder dan de helft van de energie van een vergelijkbare lichtinstallatie. Het project demonstreert dat duurzame en gerecyclede materialen de toekomst hebben, zelfs in de context van een luxe merk. Met deze aanpak proberen MVRDV en Bulgari duurzamere flagship stores te ontwerpen.

‘Onze samenwerking met Bulgari heeft een aantal fascinerende materiaalexperimenten opgeleverd,’ zegt MVRDV-oprichter Jacob van Rijs. ‘We delen de liefde voor materiaal, zij het in verschillende ontwerpdisciplines. De winkel in Shanghai vat de waarde van deze experimenten samen: met de juiste behandeling en detaillering worden restanten gebruikt van bier- en champagneflessen, die anders zouden zijn weggegooid. Een sieraad voor de stad.’

Buglari Shanghai is de derde Bulgari-gevel die MVRDV ontwierp: in 2018 opende Bulgari Kuala Lumpur met een op marmer geïnspireerde gevel die wordt verlicht door aderen van kunsthars. Hiervoor is de betonnen gevel uitgesneden volgens het kroonlijstpatroon en vervolgens gevuld met hars en verlicht door amberkleurige led-verlichting. In 2020 opende Bulgari Bangkok. Hier werd het kroonlijstpatroon in messing uitgevoerd en gecombineerd met verschillende soorten glas met een juweelachtige uitstraling, waarbij de kenmerkende saffraankleur van Bulgari op subtiele manier terugkomt.

Bekijk de video over het ontwerpproces van de Bulgari winkel hier: https://youtu.be/YIKBUd7cpSo

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
Sluit deze advertentie