Het Kleine Krikhaar wint Reynaers Projectprijs 2021
Javascript is uitgeschakeld

Het Kleine Krikhaar wint Reynaers Projectprijs 2021

Geplaatst: 05-10-2021
Het Kleine Krikhaar wint Reynaers Projectprijs 2021

Een droomhuis ontwikkelen, ontwerpen, bouwen en er ook nog zelf wonen. Dat voorrecht is weggelegd voor architect Dennis Weerink van Reitsema & Partners. En aan dat rijtje, mag nu ook het winnen van de Reynaers Projectprijs toegevoegd worden. Gevelbouwer OWK realiseerde de aluminium gevelelementen waaronder de opvallende schuifpui van 4,5 meter hoog.

Surrealistische detaillering volgens de jury
Na zes spannende weken stond Het Kleine Krikhaar bovenaan met 18% van de stemmen. Niet alleen het publiek was enthousiast over de opmerkelijke villa. Ook de jury was erg te spreken over Het Kleine Krikhaar.

Uit het juryrapport
“Een schuur voor een schuur: de architect bouwde dit huis voor zijn eigen gezin op de plek van een oude landbouwschuur. Hij behield de verhoudingen van de oorspronkelijke schuur en liet de vorm en de materialisering van het huis aansluiten bij het karakter van het Twentse landschap. Het eindresultaat toont referenties met andere ontwerpen, de Balancing Barn van MVRDV, vanwege de grote overstek aan de kopgevel. De detailleringen van het woonhuis zijn bijna surrealistisch: eenduidig en met heel precieze aansluitingen. Het dakraam lijkt naadloos in het dakvlak geplaatst, het slanke gevelsysteem van de enorme glazen patio met hoge schuifdeuren geeft een bijzondere kwaliteit aan de woonruimte.”

Van idee tot eigen woning
“Dat ene bezoekje aan mijn schoonouders veranderde alles,” vertelt architect Dennis Weerink als we hem vragen naar zijn ontwerp. Tegenover het huis van zijn schoonouders stond een oude landbouwschuur. Het architectenhart van Weerink begon sneller te kloppen. In zijn beleving ontnam die oude schuur vooral het schitterende uitzicht naar het Twents coulissenlandschap. Weerink zag volop kansen. “Ik werd er zo enthousiast van dat we maar besloten er zelf te gaan wonen.”

Opvallende schuifpui van 4,5 meter hoog
Weerink wilde de kracht van dit landschap benutten. Hij droomde van een grote glazen schuifpui maar vroeg zich af of dit überhaupt mogelijk was. “Een schuifpui van 4,5 meter is een niet alledaagse maat,” vertelt Weerink. “Dit is een echt statement in de woning. De plek die buiten en binnen met een inpandig terras verbindt. Het leek een utopie maar gelukkig konden we hiervoor terecht bij Reynaers Aluminium. Zij konden een aluminium schuifpui leveren die ook qua grootte en esthetisch oogpunt aansloot bij onze wensen. De aansluiting van constructie, kozijn en dakgoot luistert nauw. Samen met de gevelbouwer OWK en hun enginering is het idee verder uitgewerkt. Ze hebben echt prachtwerk geleverd.”

Publiek bepaalde de winnaar
Naast Het Kleine Krikhaar werden nog negen andere projecten genomineerd voor de Reynaers Projectprijs 2021. Het publiek kon zes weken lang stemmen op hun favoriete top drie. In totaal was 18% van de stemmen voor Het Kleine Krikhaar. Op de tweede plek eindigde Villa LP in Waalre, gevolgd door DomusDela in Eindhoven op een respectievelijke derde plaats.

Prijsuitreiking
Binnenkort vindt de prijsuitreiking plaats. De winnende architect en gevelbouwer ontvangen ieder 2.500,00 euro. In overleg mag de winnaar datzelfde bedrag doneren aan een goed architectuur doel. Zo wordt passie voor architectuur ingezet voor een maatschappelijk doel.
Lees het volledige verhaal over Het Kleine Krikhaar op projectprijs.reynaers.nl.

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • Therminon
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Holland Mast
  • Holonite
Sluit deze advertentie