Jonas van Orange Architects is Beste Gebouw van 2023
Javascript is uitgeschakeld

Jonas van Orange Architects is Beste Gebouw van 2023

Geplaatst: 15-05-2023
Jonas van Orange Architects is Beste Gebouw van 2023
Foto: Sebastian van Damme

HAARLEM - Het wooncomplex Jonas aan de haven van IJburg is donderdag uitgeroepen tot het Beste Gebouw van 2023. Dat is de architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA). Het gebouw met huurwoningen, koopwoningen en diverse voorzieningen, zoals een filmzaal en een dakterras, is ontworpen door Orange Architects.

Volgens de vakjury is Jonas een voorbeeldstellend project voor duurzaam, betaalbaar én collectief wonen in de dichtbevolkte stad.

De naam van het gebouw verwijst naar het Bijbelverhaal van Jonas, die door een walvis werd opgeslokt. Het project heeft volgens de jury geleid tot grensverleggende oplossingen voor ruimtelijke, technische en duurzame uitdagingen. "En met maar liefst 70 procent van de 273 woningen valt het in de categorie betaalbare huur, waardoor wonen in Jonas toegankelijk is voor een breed publiek. Daarbij heeft het meerdere openbare binnen- en buitenruimtes, waarmee het zich buitengewoon genereus opstelt naar zijn omgeving."

De publieksprijs ging naar de renovatie van de 94 woningen in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord door Ibelings van Tilburg architecten. Volgens BNA is de wijk die al 100 jaar bestaat, "met respect voor erfgoed weer klaargemaakt voor de toekomst".

Juryvoorzitter Ed Nijpels roept architecten, opdrachtgevers en beleggers op zich nog meer in te spannen voor de transitie naar een circulaire economie. "Juist nu is de verbindende kracht van architectuur van belang. Het is daarom cruciaal dat deze voorbeelden op grote schaal navolging krijgen om het Nederlandse doel van 50 procent circulair bouwen in 2030 te halen!"

Vorig jaar werd het vernieuwde Museum Singer Laren uitgeroepen tot het Beste Gebouw van 2022.

Bekijk het volledige project

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
  • BUVA
  • Nelskamp Dakpannen
Sluit deze advertentie