Strak lijnenspel doorgevoerd tot in de kozijnprofielen
Javascript is uitgeschakeld

Strak lijnenspel doorgevoerd tot in de kozijnprofielen

Geplaatst: 26-06-2023
Strak lijnenspel doorgevoerd tot in de kozijnprofielen
Beeld: Egbert de Boer

De Singeltoren in Leiden valt op door een uitgekiende combinatie van beton, glas en aluminium. Het ontwerp van Architect Studio Akkerhuis onderscheidt zich bovendien door een consequente maatvoering en een strak lijnenspel in de gevel, die doorloopt in de kozijnen. SAPA leverde hiervoor projectspecifieke extrusieprofielen.

Met de oplevering van de Singeltoren is Leiden een duurzame woontoren rijker. Waar een bodemlus, warmtepompen en warmteterugwinning zorgen voor een duurzaam en gasloos gebouw, draagt het gebruik van Hydro CIRCAL in de kozijnprofielen bij aan een duurzame gevel. De profielen zijn door systeemhuis SAPA geleverd in een projectspecifieke extrusie, die aansluit bij het strakke lijnenspel van de gevel.

Met 45 meter is de Singeltoren de hoogste woontoren binnen de singels van Leiden en een subtiele toevoeging aan de skyline van de ‘Sleutelstad’. Het gebouw is onderdeel van het ontwikkelingsplan van De Meelfabriek en bestaat uit drie geschakelde torens met 30 appartementen en 2 penthouses, gelegen op een ondergrondse parkeergarage. Net als het eerder opgeleverde Directiegebouw, Poortgebouw, Molengebouw en Riffellokaal is ook de Singeltoren een duurzaam meesterwerk. De kozijnelementen sluiten hier naadloos op aan.

De Singeltoren is voorzien van goed geisoleerde gevels en daken, in combinatie met dubbel en triple glas. De ramen lopen van vloer tot plafond en bieden een grandioos uitzicht over de stad en Zijsingel. Een moderne, strakke detaillering en een uitgekiende combinatie van beton, glas en aluminium geeft de woontoren een unieke identiteit, die past bij het industriële karakter van De Meelfabriek.

Bijzondere gevelbelijning
Producent en leverancier van de aluminium kozijnen, schuifpuien en vliesgevels in de Singeltoren is Alwiti BV Aluminium Geveltechniek, dat in dit project zeer nauw samenwerkte met systeemhuis SAPA Building System. “Architect Studio Akkerhuis had een specifieke gevelbelijning voor ogen. Zowel voor de betonkolommen als voor de kozijnen”, vertelt Raimond Stassen, projectmanager voor SAPA. “Hoe konden we dit esthetische lijnenspel op de juiste manier vertalen naar onze profielen en neuzen? Wat waren de technische mogelijkheden en randvoorwaarden?”

100% strak en vlak
“Wanneer je normaal gesproken een neus toevoegt aan de buitenzijde van het profiel, dan zaag je deze in verstek (45°)”, aldus Stassen. “Wanneer je vervolgens de profielen aan elkaar koppelt, dan kan het zijn dat deze aan de buitenzijde gaan rapen. Bijvoorbeeld omdat een kleine naad tussen de profielen overblijft. Om dit in de Singeltoren te ondervangen, hebben we een specifieke techniek ontwikkeld. Hierdoor sluiten de constructieve verbindingen van de kozijnen 100% aan en wordt een uiterst strak en strak lijnenspel zonder naden en kieren geborgd.”

Aan de basis van de ramen ligt de SAPA Avantis Smartline 75, in een projectspecifiek extrusieprofiel. Voor de vliesgevels is gekozen voor SAPA Elegance 52 ST.

Hoogwaardig én duurzaam
De Singeltoren is een nieuwbouwproject in een transformatiegebied. “De duurzaamheidsambitie was groot”, aldus Stassen. “De toepassing van onze revolutionaire Hydro CIRCAL legering was in dit kader een belangrijke proef. Hydro CIRCAL is één van de duurzaamste aluminium legeringen ter wereld en bestaat voor 75% uit gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium (post-consumer scrap), dat afkomstig is uit de ramen, deuren en gevelsystemen van bestaande gebouwen.

Het aluminium wordt zorgvuldig gesorteerd en omgesmolten tot een nieuwe legering voor de productie van nieuwe profielsystemen, zonder verlies van kwaliteit en materiaaleigenschappen. Daarmee zijn architecten, ontwikkelaars, aannemers én eindgebruikers verzekerd van een kwalitatief hoogwaardig én zeer duurzaam product. Hydro CIRCAL heeft de laagste CO2-voetafdruk ter wereld: ongeveer 2.3 kg CO2 per kilo aluminium. Dit is 84% lager dan het wereldgemiddelde voor primaire winning.”

Ontwikkelaar en aannemer: Van der Wiel Bouw
Architect: Studio Akkerhuis
SAPA partner: Alwiti BV Aluminium Geveltechniek
Locatie: Leiden
Oplevering: oktober 2022
Hoogte: 45 meter
Fotografie: Egbert de Boer

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
Sluit deze advertentie