Vakwerk architecten doneert ontwerp bijzonder vakantiehuis
Javascript is uitgeschakeld

Vakwerk architecten doneert ontwerp bijzonder vakantiehuis

Geplaatst: 09-11-2021
Vakwerk architecten doneert ontwerp bijzonder vakantiehuis

UTRECHT - Van ziekenhuis naar vakantiehuis. En nog beter: naar het gaafste vakantiehuisje van Nederland! Stichting Gaandeweg, die gezinnen met jonge kankerpatiënten een korte vakantie aanbiedt, ontwikkelt nieuwe accommodaties. Als bijdrage doneert Vakwerk dit ontwerp.

Dromen
In vakantiehuis De Zon staat beleving centraal. Een vakantiehuis waarbij alles net even ander is dan thuis. Het huis ontpopt zich tot een ware ontdekkingstocht, elke ruimte biedt een bijzonder, gek, mooi of verrassend element. Zo slaap in een giga hoge beddentoren, wordt TV kijken een bioscoop ervaring, zijn er maar liefst twee luxe regendouches en er is zelfs een geheime zolder! Kortom, een plek waar je echt even helemaal weg bent en misschien voor heel even kan vergeten dat je ziek bent.

De Zon
De Zon straalt letterlijk in elke richting. Het huisje heeft een centrale ronde ruimte, met daaraan stralen met elk een eigen functie. In het hart gaat het om samen zijn; samen koken, samen aan tafel zitten, samen spelletjes spelen. In de stralen kun je je even terugtrekken; een dutje doen in de zzzlaaptoren, film kijken in de tv-kamer, een boek lezen op de geheime zolder of even werken aan het bureau met prachtig uitzicht op het bos. Maar eigenlijk heb je vanuit het hele huis zicht op het omliggende groen. De openslaande deuren zorgen dat binnen en buiten moeiteloos in elkaar over gaan. En natuurlijk is er voor iedereen plek om te genieten van het zonnetje op het terras.

Toegankelijkheid
Voor alle gezinsleden is in het huisje De Zon een eigen plek te vinden en zijn passende faciliteiten geboden. Ouders kunnen tot rust komen in hun eigen naar buiten gerichte zen slaapkamer, kleine kinderen kunnen klauteren en klimmen in hun zzzlaaptoren en tieners kunnen zich even terugtrekken op de geheime zolder. In de zzzlaaptoren is plek voor een hoog-laag bed dat ook richting de woonkamer en TV gerold kan worden, om zoals bedlegerig kind toch onderdeel uit te kunnen maken van het gezinsleven. De gehele woning is drempelloos en natuurlijk zijn ook de natte ruimtes rolstoelvriendelijk, zonder dat het eruit ziet als een ziekenhuis. Door schuifdeuren en schuifbare panelen kunnen losse stralen gesloten of juist geopend zijn, net wat je als gezin prettig vindt. Het huis past zich dus aan aan de bewoners.

Dak
Het krommende houten dak van De Zon is qua vorm een echte eyecatcher, maar het heeft ook een belangrijke functie. Door de vrolijke holle vorm ontstaat er een intieme ruimte in het midden van het huis en meer hoogte en lucht in de stralen. Het dak lijkt net een vogelnestje en zo wordt het ook gebouwd! Met gekromde balken van verschillende lengtes, alsof ze zo bij elkaar gesprokkeld zijn. Een dikke knipoog naar de bosrijke omgeving van De Zon.

interieur


Locatie
De Zon ligt midden in de prachtige bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Op vakantiepark het Grote Bos in Doorn heeft Stichting Gaandeweg een kavel in eigendom waar het huisje realiseert wordt. Deze locatie is op korte afstand van (kanker)behandelcentra in de buurt waardoor langdurige behandelingen gewoon door kunnen gaan en de vakantie van gezinnen zo kort mogelijk wordt onderbroken. Omdat het huisje midden op de kavel is gepositioneerd biedt het overal zicht op beboste omgeving en aan alle kanten privacy van omliggende vakantiehuisjes.

Proces
De unieke vorm en specifieke doelgroep van De Zon vraagt om vakwerk van alle betrokken partijen. Hierdoor wordt ook de lat voor circulariteit, duurzaamheid en natuur inclusief bouwen hoog gelegd. Deze energie werkt aanstekelijk waardoor er het hele proces een ongekend positieve houding bij betrokkenen aanwezig is. Veel onderdelen van het huisje, zowel interieur als exterieur, zijn gesponsord.

Projectgegevens
Locatie: Vakantiepark het Grote Bos, Doorn
Opdrachtgever: Stichting Gaandeweg
Jaar: 2020-2021
Status: Het ontwerp is klaar, binnenkort wordt er gebouwd
Programma: (vakantie)woning van 110 m2
Team Vakwerk: Paul, Marloes, Liza, Peter, Luis
Samenwerking: Giesbers Ontwikkelen, Bouwen Wijchen, Stichting Bouwloods

Overig architectuurnieuws

 

Onze partners

  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
Sluit deze advertentie