AMST
AMST is een mixed-use wooncomplex dat het stedelijk ecosysteem van stationsgebied Amsterdam Amstel intensiveert. De twee blokken hebben een groot aantal (gedeelde) voorzieningen in de basis van de gebouwen, met daarbovenop: 252 woningen in maar liefst 27 typen en waarvan 80% middenhuur. Het complex presenteert zo een comfortabele woonomgeving op een hoogstedelijke locatie, met stadsfuncties en OV op loopafstand.
Met het aanbieden van zo'n groot percentage middenhuur-woningen worden Amsterdammers bedient die de stad graag behoudt. Voor deze groep zijn binnen de flexibele structuur studio's en gezinsappartementen, woon-werkwoningen en zelfs meergeneratiewoningen gerealiseerd.
Gelaagde gevel
De grote variatie aan woningen laat zich niet direct aflezen. De gevels zijn immers alzijdig, opgebouwd uit slanke, diepe kaders en handmatig beweegbare houten luiken waarmee bewoners zelf zonlicht kunnen weren. Bovendien zijn de gevels geluidluw. De kleur van de betonnen kaders echoot die van het stationsgebouw ertegenover; de diepte ervan biedt bewoners privacy en geeft passanten in het langsgaan een ritmisch wisselend open en gesloten gevelbeeld.
Stadsfuncties
Vanaf de straat zijn rondom toegankelijk: een grand café, een mercado, een supermarkt met interne expeditieruimte, fietsenberging en parkeergarage, werkruimten en ateliers. Het hart van het gebouw herbergt voor de bewoners nog een collectieve huiskamer, een huiswerkcentrum en een broedplaats. Aan de Bertrand Russelstraat en aan de tussenstraat op het verhoogde maaiveld liggen stadswoningen met bedrijfsunits van bewoners, intern verbonden met hun woonverdieping op dek-niveau en met de slaapverdieping daar weer boven.
Prefab
De woningen boven de plinten liggen in een carré aan een dek op hoogte. De façades aan dit hof zijn geheel uitgevoerd in prefab houtskeletbouw. Ook zijn de hoofddraagconstructie, de gevel en zelfs de badkamers grotendeels geprefabriceerd. Hierdoor is de bouwkwaliteit hoog, de hoeveelheid afval geminimaliseerd, de bouwtijd flink verkort en de overlast op deze complexe bouwlocatie beperkt.
Samen buiten
De twee dekken-op-hoogte fungeren als collectieve buitenruimte. Het is de locatie-specifieke vertaling van het wonen aan een hof; de basis van menig sterke gemeenschap. Die sociale cohesie wordt eveneens versterkt door gedeeld gebruik van de daktuinen. Hier zijn voor bewoners ontmoetings-, relax-, en doe-plekken gecreëerd, met ruimte voor gezamenlijke eigen kweek, met waterbassins en schaduwplekken onder pergola's met zonnepanelen en met uitgekiende beplanting voor een biotoop vol stadsnatuur. De daken zijn verrassend rustig, en bieden tegenwicht aan de dynamische omgeving.
Waterneutraal
AMST is waterneutraal. Regenwater wordt opgevangen, vastgehouden en hergebruikt in het complex. De daktuinen, de gemeenschappelijke ruimtes en de waterpartijen op de daken zijn onderdeel van een circulair systeem voor water-opslag en -hergebruik. Het water op de daken zorgt voor een hoger rendement van de zonnepanelen en draagt bij aan de biodiversiteit in de gemeenschappelijke tuinen. Doordat een deel van de bassins op de daken zichtbaar is, maken ze bewoners bewust van het uiteenlopend (dubbel)gebruik van opgevangen regenwater.
Oplevering | 2023 |
Opdrachtgever | MRP Development |
Constructeur | Van Rossum Raadgevende Ingenieurs |
Bouwkunding aannemer | Heddes Bouw & Ontwikkeling |
Fotograaf | Ossip van Duivenbode |