BLOX
Het BLOX-project, de thuisbasis van het Deense Architectuur Centrum (DAC), bevat tentoonstellingsruimtes, kantoren en co-working spaces, een café, een boekwinkel, een fitnesscentrum, een restaurant, tweeëntwintig appartementen en een ondergronds geautomatiseerd openbaar parkeerterrein. Het is niet de acrobatische vermenging van gebruik die dit project definieert; maar de ultieme prestatie om haar eigen terrein te 'ontdekken'.
Het Old Brewery terrein, in twee gesplitst door één van de hoofdring wegen van Kopenhagen, registreerde zich niet echt als bouwterrein totdat het ontwerp van de nieuwe DAC het als zodanig identificeerde. Over de weg, met het maken van openbare verbindingen zowel boven als onder, verbindt BLOX het parlement district met het havenfront en brengt cultuur naar de rand van het water. Een ruimte voor auto's wordt een ruimte voor mensen; een ruimte om door te passeren wordt een ruimte om te verblijven.
De binnenhaven van Kopenhagen heeft een lange industriële en militaire geschiedenis. Op teruggewonnen grond was aanvankelijk een cluster van brouwerij gebouwen gevestigd, die in de jaren zestig tot de grond waren afgebrand. Sindsdien is de haven de thuisbasis van enkele van de meest aanzienlijke architecturale iconen van Denemarken; een lineaire weergave van de principes van het Deense modernisme: monumentaliteit, eenvoud en beleefdheid.
BLOX voegt een nieuwe impuls toe: het creëren van een ontmoeting tussen de water voorgevels, Kierkegaard's Square en de stad. Het vierkante volume, gepositioneerd direct langs de haven, creëert een beschut openbaar stadsplein tegen de traditionele gele gebouwen en een broodnodige gebouwde gevel voor het bestaande bibliotheekplein.
In tegenstelling tot de meeste stadsblokken in Kopenhagen - vaak introvert en ontoegankelijk - absorbeert het gebouw het stadsleven. De stedelijke routes door het gebouw leiden tot onverwachte en onvoorspelbare interacties tussen het gebouw en de stad, die de verschillende musea, bibliotheken en historische locaties rond het cultureel rijke Slotsholmen-gebied met elkaar verbinden. Een lineair park langs de haven vloeit naar beneden onder het waterniveau langs de kademuur en door het gebouw. De voormalige speeltuin is opgenomen in het nieuwe gebouw, als een gedeeltelijk overdekte en terrasvormige openbare ruimte, die 's avonds kan worden getransformeerd in een openlucht bioscoop die fungeert als een openbare foyer.
De buitenkant van het gebouw wordt gekenmerkt door een opstapeling van dezelfde geometrische vormen in verschillende opstellingen. De kantoren bevinden zich in een rechthoekige ring van glazen gevels in de schaduw van een witte frit. De functies op de begane grond bevinden zich in afzonderlijke volumes en genereren openingen die de openbare ingangen vormen en brengen de stad naar het centrum van het gebouw. De volumes van de appartementen zijn gefragmenteerd en verzonken voor privacy, de aangelegde terrassen omcirkelen het centrale dakraam van de DAC. De gekleurde structuren van het gebouw weerspiegelen op subtiele wijze de zee tinten van de haven, die altijd aanwezig zijn in het gereflecteerde licht van het water.
De DAC vormt zelf de kern van het BLOX-project, gepositioneerd in het midden, omgeven door en ingebed in de onderzoeksobjecten: huisvesting, kantoren en parkeren. Het is georganiseerd als een verticale opeenvolging van ruimtes die door het gebouw lopen, beginnend ondergronds en omhoog werkend naar het café met uitzicht over heel Kopenhagen.
Er is een brede duurzaamheidsvisie ontwikkeld voor het project, niet alleen in termen van de gebruikelijke energie-, koolstof- en hulpbronnen kwesties, maar om de bredere sociale en economische gevolgen aan te pakken. De Arup SPeAR®-beoordeling diende als een instrument om het project te analyseren en de voortgang te registreren tegen een uitgebreide, holistische set van criteria die betrekking hebben op milieu-, sociale en economische aspecten binnen de bredere culturele en geografische context.
De geavanceerde lage energievereisten van Denemarken die voortvloeien uit het Kopenhagen Akkoord van 2009, vereisen een operationeel energieverbruik dat veel lager is dan in andere landen. Het ontwerp van het gebouw in overeenstemming brengen met deze criteria hield een heroverweging in van de massa- en façadeconcepten, met manieren om de CO2-uitstoot en belichaamde koolstof tijdens constructie en operaties te verminderen, evenals onderzoek naar nieuwe oplossingen om het koolstofverbruik te compenseren en te neutraliseren. Het gebouw maakt gebruik van on-site hernieuwbare energie en bereikt de Low Energy Class met een primair energieverbruik van minder dan 40 kWh
Oplevering | 2018 |
Projectteam | OMA partner: Ellen van Loon, Ingenieursbureau: Adrianne Fisher / Chris van Duijn, |
Opdrachtgever | Realdania By og Byg |
Bouwkunding aannemer | Züblin A/S |
Fotograaf | Delfino Sisto Legnani en Marco Cappelletti, Clement Guillaume, Richard John Seymour, Rasmus Hjortshoj, Adrianne Fisher(OMA), Hans Werlemann |