Baumgartenstraat
De opdracht was eigenlijk meteen bijzonder:
het mocht geen gangbare twee-onder-een-kapwoning worden. Men wilde namelijk een gebouw dat eenheid uitstraalt, maar daarbinnen moesten wel twee verschillende woningen met hun eigen karakteristieken en privacy voor de bewoners worden gecreëerd. Architect Huub van Laarhoven hield zich uit belangstelling al een tijdje bezig met graancirkels. De vorm van die graancirkels fascineert me, en zo’n cirkel is feitelijk de basis geweest voor het ontwerp van dit gebouw. De eenheid die dit gebouw moest uitstralen, kwam voort uit de woongroep van zes personen waar de twee bewonersparen aanvankelijk deel van uitmaakten. De wens om een gezamenlijk woonproject te realiseren bleef, maar dan wel met totale privacy indien gewenst.”
Het was niet alleen de vorm van de graancirkel die inspireerde; ook de energie en helende werking die ervan uitgaan hielpen Van Laarhoven verder in zijn ontwerp. Het helende is sowieso een belangrijk element in mijn werk als architect. Al mijn ontwerpen worden vanuit die helende invalshoek vormgegeven. Ik ben er van overtuigd dat de vorm van een gebouw direct van invloed is op het welbevinden van de mensen die er in leven. Of ik nou
in een stalen kubus woon, of in een houten huis met een glooiende vorm: het voelt zonder meer anders. Mijn zoektocht naar een evenwicht tussen gebouw en natuur leidt er toe dat zo’n woning een soort tweede huid wordt voor de bewoners.
Zoals aangegeven is het gebouw één geheel, maar herbergt het twee woningen. Hoewel deze fysiek van elkaar gescheiden zijn, verschilt de vormgeving binnen ook nog eens. Als je de twee plattegronden naast elkaar legt dan verschillen die duidelijk van elkaar. De trappartij en het torentje vormen het verbindende element."
De twee-onder-een-kap is rijkelijk van hout in verschillende soorten en vormen voorzien. Het gebouw heeft een constructie van houtskeletbouw, bestaande uit vurenhout. De verdiepingsvloer en de dakconstructie zijn onderdeel van dit geheel. De begane grond moest wel in beton worden uitgevoerd vanwege het hoge grondwaterpeil. Wij bouwen graag zo dampopen mogelijk, in dit geval met een isolatie van houtvezels, waardoor geen milieuonvriendelijke isolatie vereist is. We zouden in eerste instantie de wanden uitvoeren in kalkhennep. Maar doordat we het product nog niet genoeg ontwikkeld hadden hebben we uiteindelijk gekozen voor houtvezelplaten. Aan de buitenkant van de constructie zit een houtvezelplaat van een hardere persing waardoor geen waterdoorslag kan plaatsvinden. Daar zijn weer regels van gemodificeerd hout op aangebracht, waar gevelbekleding van Noord-Amerikaans yellow cedar op is bevestigd. De kozijnen en draaiende delen zijn van onbehandeld gelaten geacetyleerd Accoyahout, de deuren van afgelakt mahonie met FSC keurmerk. De binnenwanden zijn eveneens met houtvezelplaten bekleed en daarna afgewerkt met een leemstuc. Tot slot is op de overstekken, de goot en de dakrand een gemodificeerde houten betimmering aangebracht. Biologisch Bouw Collectief was als aannemer bij het project betrokken.
Oplevering | 2015 |
Projectteam | Biologisch Bouw Collectief, Huub van Laarhoven |
Opdrachtgever | particulier |