CineMec-bioscoop
Langs de A2 bij Leidsche Rijn in Utrecht is onlangs de tweede CineMec-bioscoop naar ontwerp van DP6 architectuurstudio gerealiseerd. De bioscoop met de naam ‘De Sterrenkijker’ heeft zeven zalen en in totaal circa 2.000 stoelen. Karakteristiek is de rode façade die opgebouwd is uit 18.000 speciaal ontwikkelde aluminium baguettes.
Eerder ontwierp DP6 ook al de ‘geluidswalbioscoop’ CineMec Ede, die in 2009 werd opgeleverd. Momenteel wordt in Nijmegen gebouwd aan een derde CineMec naar ontwerp van DP6 architectuurstudio: CineMec Waalsprong.
Pionier
CineMec Leidsche Rijn ligt in Leidsche Rijn op de kruising van de monumentale ‘as’ van het Berlijnplein met de ‘Cultuuras’ die de Hofstede Terwijde en de boerderij Rood Noot met elkaar verbindt. Het gebouw grenst direct aan de landtunnel van de A2. Architect Chris de Weijer: 'We hebben overlegd met stedenbouwkundig ontwerper en supervisor Jo Coenen. Uitgangspunt voor het ontwerp is dat het gebouw aanvankelijk als een pionier ‘stand alone’ in het gebied staat. Dit betekent dat het gebouw voor een belangrijk deel haar eigen sfeer en levendigheid moet maken.'
Rood volume
CineMec Leidsche Rijn is vormgegeven als een opvallend en mooi uitgevoerd rood volume, dat zowel alleenstaand als midden in het stedelijk weefsel optimaal tot zijn recht komt. De hoofdentree van de bioscoop richt zich naar het Berlijnplein dat in ontwikkeling is tot stedelijk gebied. Een tweede entree aan de zijde van het parkeerterrein is in het ontwerp meegenomen, gericht op bezoekers die met de auto komen.
Gevel
Door het plaatsen van baguettes krijgt het gebouw op een bijzondere manier zijn karakteristieke rode kleur. De baguettes hebben vijf verschillende kleuren rood en twee glansgradenen zijn tevens licht onregelmatig geëxtrudeerd. De Weijer: 'Door de baguettes vrijwel willekeurig te plaatsen geeft het gebouw van veraf de indruk één kleur te zijn. Wie dichterbij komt zal steeds meer kleuren in de gevel onderscheiden.' Ook wie zich rond het gebouw beweegt ziet de gevel ‘veranderen’. Sta je recht voor de gevel, dan is het donkergrijze bouwvolume door de kleurige aluminium gevel heen te zien. Voor wie vanaf de zijkant kijkt, lijkt het of de kleurige banen op elkaar aansluiten. De Weijer: 'Door dit gevelontwerp oogt het gebouw niet massief en krijgt de gevel een unieke textuur'.
Oplevering | 2015 |
Opdrachtgever | CineMec |
Bouwkunding aannemer | Dura Vermeer Bouw |