Europapark
Op woensdag 14 november 2018 is sportcentrum Europapark te Groningen geopend voor het grote publiek. Dit nieuwe energie neutrale en aardbevingsbestendige complex is een antwoord op het toenemende tekort aan binnensportaccommodaties in de stad. Het biedt plaats aan diverse faciliteiten voor sporten en bewegen, zoals een sporthal, een turnzaal, een dojo voor vechtsporten, een danszaal, een klimwand en diverse mogelijkheden voor buitensporten. Daarnaast zijn er onderwijsvoorzieningen voor Noorderpoort en een gedeelde horeca in het gebouw gehuisvest.
Het Sportcentrum Europapark is al vanaf het plein van station Groningen Europapark zichtbaar. Met zijn uitnodigende en karakteristieke luifel markeert het de beëindiging van het Helperpark. Dichterbij, in de richting van het park wordt de uitstraling meer ingetogen en gaat het gebouw bijna op in het landschap. Het terrassenlandschap van het park is een sportief landschap - met veel sport- en spelmogelijkheden - dat samen met het sportcomplex een aanvulling vormt op de bestaande en beoogde sportfuncties in het Helperpark. Om de eenheid in het park te versterken verwijst de inrichting van het sportlandschap met terrassen rondom het sportgebouw naar de inrichting van Stationsplein Europapark.
Bij binnenkomst bieden slimme doorkijkjes de bezoeker een teaser van alles wat zich in het gebouw afspeelt. Hierdoor is direct duidelijk welke functie zich waar bevindt en kan men zich makkelijk oriënteren. Bezoekers komen binnen op de eerste verdieping, centraal gelegen tussen sport en onderwijsniveaus in. Hier bevindt zich het hart van het gebouw: de horeca. Het knooppunt waar voorzieningen, activiteiten en de diverse gebruikers samen worden gebracht. Vanaf hier heeft de bezoeker een 360 graden sportief uitzicht. Met de blik naar binnen gekeerd kan men vanuit hier zien wat er in de grote sporthal en turnzaal gaande is. Naar buiten kijkend wordt de bezoeker getrakteerd op een uitzicht bestaande uit het buitensportveld, stadion de Euroborg (Hitachi Capital Mobility Stadion) en een doorkijk naar de Martinitoren.
Buitensporten op de terrassen rondom en enkele binnensporten worden door de directe plaatsing van sportruimtes aan het voorplein geëtaleerd. Vanuit het park lopen de sportieve functies door het gebouw in en omgekeerd. De gevels van de dans- en tussenruimte kunnen volledig worden opgevouwen, zodat deze samen met de buitenruimte een informeel theater vormen. De sporthal en turnhal liggen iets meer geborgen in het gebouw, omdat zij anders hinder hebben van het directe daglicht, maar ook deze ruimtes hebben op strategische punten openingen, waardoor er in beide richtingen zichtlijnen zijn die binnen en buiten met elkaar verbinden. Waar je ook staat, sport is overal aanwezig en duidelijk zichtbaar.
Impuls voor levendigheid
De komst van het complex is een belangrijke impuls voor de levendigheid in het nieuwe stedelijke gebied Europapark. Dankzij het gemengde programma, de uitnodigende uitstraling en de optimale gebruiksmogelijkheden die het complex biedt, zal het gedurende de hele dag een aantrekkelijke bestemming vormen voor sporters, bezoekers en toevallige passanten. Overdag wordt Sportcentrum Europapark vooral door Noorderpoort gebruikt voor onderwijsdoeleinden zoals sportonderwijs, reguliere lessen en het afnemen van examens. In de avonduren en weekenden is het vooral bestemd voor de gemeentelijke verenigingen. De horeca is altijd toegankelijk, ook voor passanten.
Duurzaamheid
Met het sportcomplex wil VenhoevenCS bijdragen aan de ambitie van de stad Groningen om in 2025 energieneutraal te zijn. Er is daarom ingezet op een significante CO2-reductie. Dit heeft geresulteerd in een energie neutraal en compact gebouw met een zeer goede isolatie. Piekgebruik van energie wordt vereffend met in de zomer opgespaarde overschotten. Dit is mogelijk door de koppeling op warmtestad Europapark.
Oplevering | 2018 |
Opdrachtgever | Gemeente Groningen, Noorderpoort |
Bouwkunding aannemer | Bouwbedrijf Kooi |
Fotograaf | Ossip |