FiftyTwoDegrees
FiftyTwoDegrees vormt een belangrijk sociaal, cultureel en zakelijk knooppunt in het hart van de regio Arnhem Nijmegen. De naam van het complex refereert aan de 52e breedtegraad van de locatie, die net als de ambitie van de initiatiefnemers wereldomspannend is.
Kenniscentrum
Aan het begin van het nieuwe Millennium wilde Philips Semiconductors (tegenwoordig NXP) de huidige productie- en researchsite in Nijmegen uitbreiden met een nieuw kenniscentrum voor de ontwikkeling van halfgeleiders. De bestaande productiesite is zwaar beveiligd en met hekken omringd. Het kenniscentrum, waar technologie, wetenschap, cultuur, werken, wonen en ontspanning samensmelten, moet juist uitnodigen tot ontmoeting en samenwerking met andere partijen.
Verbinding
FiftyTwoDegrees is als eerste fase van een veelomvattend masterplan rondom de Neerbosscheweg gerealiseerd. De zesentachtig meter hoge toren rijst op uit een oplopend dubbel maaiveld, waardoor het complex op een even vanzelfsprekende als verrassende wijze in de omgeving van het Goffertpark is opgenomen. Het maaiveld zal in de tweede fase de Neerbosscheweg overkluizen en een directe verbinding leggen met de stad, het Goffertstadion en het nieuwe lightrailstation de Goffert. Onder het grasdak liggen zeshonderd parkeerplaatsen, diverse commerciële ruimten en een overdekte plaza met ondermeer winkels en horeca. In de tweede fase worden conferentieruimten, een theater, een hotel, sportaccommodaties en winkels aan het complex toegevoegd.
Knik
De onderste acht van de zeventien lagen van de toren staan tien graden uit het lood, waardoor het gebouw een uitnodigend gebaar naar de stad maakt. De knik kon gerealiseerd worden door een hybride constructie van beton en staal. Per verdiepingsvloer verschuift de gevel ten opzichte van de betonnen kern. Om de bouwtijd te verkorten - één verdieping per week - is gekozen voor geprefabriceerde gevelpanelen in een pixelpatroon dat de gevel een abstracte uitstraling geeft. Een brede trap leidt naar de ontvangsthal met haar opvallend gekromde houten banken. De golvende mahoniehouten wandbekleding vormt een visueel verbindend element die de route in het gebouw als vanzelf aanwijst. De kantoor- en laboratoriumvloeren zijn flexibel indeelbaar. Door de toepassing van klimaatplafonds zijn de condities per werkplek verschillend te regelen, zodat bij de ontwikkeling van nieuwe producten de ruimte aan de projectorganisatie kan worden aangepast.
Oplevering | 2007 |
Opdrachtgever | ICE Ontwikkeling en Ballast Nedam Speciale Projecten |
Constructeur | Adviesbureau Tielemans |
Bouwkunding aannemer | Royal Haskoning |