Freebooter
Ooit afgevraagd hoe een ontwerp er vanuit het perspectief van een huiseigenaar uitziet? Deze maand krijgen twee nieuwe eigenaren de sleutels van hun eigen Freebooter appartement mee; twee woningen op het Amsterdamse Zeeburgereiland, ontworpen vanuit de biophilic design gedachte.
Ontworpen en ontwikkeld door architectenbureau GG-loop in Amsterdam, het ontwerp laat de signatuur en filosofie van het bureau zien als antwoord op de opdracht om te ontwerpen met continu de welzijn van de eindgebruiker in gedachten.
"We maken op een diepe en fundamentele manier deel uit van de natuur, maar in ons moderne leven hebben we die verbinding verloren. Ons bureau stelt een thuis- en stadsontwerp voor dat zowel de bewoners als het milieu respecteert, en elkaar opnieuw verbindt in het proces", zegt Giacomo Garziano, architect, ontwerper en oprichter van GG-loop.
"Freebooter is daar een antwoord op; ik zie dit biopholic ontwerp als de sleutel tot een echt geweldig ontwerp, waarbij de technische aspecten van milieubewust bouwen in evenwicht worden gebracht met de kwalitatieve, in-huis beleving", zegt Garziano.
Garziano bestudeerde onder andere het hele jaar door de beweging van de zon om de parametrische vorm en positie van de lamellen van het gebouw zo te maken dat het zonlicht optimaal het appartement binnen schijnt en tegelijkertijd de noodzakelijke privacy van de bewoners behouden blijft.
De plattegrond, de flow of spaces en de organische lijnen werden ook met alle aandacht voor het dagelijks gebruik en de typische taken van de bewoners gecreëerd - kortom, het huis is hierdoor een gezonde en productieve leefomgeving voor ontspanning en wonen.
"De ruimtes zijn zeer vloeiend en organisch, en 'ontvouwen' zich als je je door het huis beweegt," zegt Garziano.
De beeldtaal van GG-loop is extravagant zonder invasief of futuristisch te zijn en besteedt tegelijkertijd aandacht aan de bijzonderheden van de lokale omgeving en cultuur. De constructie van de belangrijkste centrale onderdelen vereiste veel vakmanschap, hoge materiaalkennis en een combinatie van verschillende expertises.
Maritiem ontwerp was naast de belangrijkste esthetische bron van Freebooter ook een bron van technische inspiratie. De constructie van het project werd volledig geprefabriceerd tot in het kleinste detail, met Western Red Cedarhout, dennenhout en staal als belangrijkste materialen die werden toegepast in elk appartement - verwijzingen naar de gebruikte materialen in de scheepsbouw.
Freebooter verwijst ook naar de Nederlandse maritieme geschiedenis en in het bijzonder naar 'Freebooters'; historische figuren die freelance scheepsbemanningen samenbrachten om op zoek te gaan naar avontuur en nieuw land. Het ontwerp van Freebooter is geïnspireerd op hun moedige geest, omdat het nieuwe vormen van ontwerpen verkent.
"De Nederlanders zijn altijd pioniers en vernieuwers geweest en hebben een ongelooflijke drive om ervoor te gaan. Zo ook het team dat deze appartementen heeft gebouwd," zegt Garziano. ‘
GG-loop was de technische en creatieve hoofdrolspeler op het Freebooter project, het eerste interieur en exterieur residentiële project volledig ontworpen door het architectenbureau in Nederland.
Oplevering | 2018 |
Projectteam | Giacomo Garziano, Robbie Nijzen, Simone Peluso, Daniele Colombati, Jan-Willem Terlouw, Piergiorgio Angius, Luis Cascales, Krzysztof Zinger |
Constructeur | Pieters Bouwtechniek |
Adviseur installaties | Mabutec |
Bouwkunding aannemer | Kolthof B.V. Stiens |
Fotograaf | Francisco Nogueira, Michael Sieber, Juliana Gomez |