Holliger
Op het voormalige terrein van het Wasser Energie bedrijf heeft de stad Bern een nieuwe wijk gepland met ongeveer 350 woningen, voor de huisvesting van 500 tot 600 bewoners: Holliger.
Op het Holliger U1 perceel hebben wij een gebouw voorgesteld in twee afzonderlijke volumes: een hoogbouw en een laagbouw. Dit ontwerp omvat 50 betaalbare gezinswoningen, beschikbaar in vijf types, voor een non-profit wooncoöperatie.
Het nieuwe stedenbouwkundige plan voor het Holliger-terrein is georganiseerd rondom een centrale binnenplaats. Om deze ruimte te verlevendigen, hebben alle woningtypes in het lagere volume hun ingangen en woonruimtes verbonden met deze binnenplaats, wat resulteert in een klassieke Nederlandse ‘doorzon’-configuratie.
Het gebouw is ontworpen om verschillende gezinstypes te huisvesten. Om deze reden is er een extra grote lift voorzien, met voldoende ruimte voor kinderwagens en scootmobielen. De lift komt uit op een ruime galerij, die dient als een sociale ontmoetingsplek, speelruimte voor kinderen of een extra balkon, ter aanvulling op het privébalkon aan de andere kant van de appartementen.
De drie woningtypes in de laagbouw worden verrijkt met extra plafondhoogte door delen van twee of zelfs drie verdiepingen te overspannen. Alle types passen naadloos in elkaar, als een legpuzzel. De gezinswoningen op de begane grond beschikken over een dubbelhoge woonkamer die uitkomt op de tuin. Daarboven bevinden zich twee geschakelde maisonnettes met anderhalfhoge woonruimtes, geschikt voor gezinnen van verschillende samenstellingen. Door de toevoeging van en-suite kamers kan de woonruimte eenvoudig worden uitgebreid wanneer dat nodig is.
In de torenappartementen ligt de nadruk op de zichtlijn vanaf de ingang naar de gevel, gerealiseerd door de diagonale indeling van de woonruimtes. Dit diagonale thema wordt verder ontwikkeld in de maisonnettes, die diagonale lijnen bevatten die de twee verdiepingen verbinden.
In zowel de hoog- als de laagbouw worden deze typologieën aangevuld met diverse “joker”kamers — een typisch Zwitsers fenomeen in de woningbouw dat flexibiliteit biedt. Deze kamers kunnen fungeren als individuele studioappartementen of als extra ruimtes voor aangrenzende appartementen, waarbij het gebruik aanpasbaar is gedurende de levensduur van het gebouw.
Zowel de begane grond als de bovenste verdieping hebben gemeenschappelijke functies: de begane grond herbergt een café voor bewoners, terwijl de bovenste verdieping een dakterras heeft met een tuin, speelruimte, BBQ-plek en wasruimte.
Uiteindelijk integreert het gebouw Zwitserse en Nederlandse perspectieven op wonen, door experimentele en aangename woonplattegronden te combineren met hoogwaardige materialen, gecontroleerde esthetiek en nauwkeurige detaillering.
Oplevering | 2024 |
Projectteam | Rolf van der Leeuw, Stijn de Weerd, Remi Versteeg, Esther Bentvelsen, Tszo Ho Chau - Ursina Ziörjen (PL), Jan Kolp, Raphael Niklaus, Gianna Erb, Giulia Tomaselli , Claudia Waldvogel (CM), Christophe Kissling (CM), Jonas Fritsch, Beis Hurni |
Interieur | Fritschi Beis AG |
Opdrachtgever | Baugenossenschaft Aare Bern |
Bouwkunding aannemer | Huber Metallbau AG (Metaal constructie), Zaugg AG Rohrbach (Hout) en Wirz AG (Beton) |
Fotograaf | Beat Schweizer |