LUX
LUX is een onderdeel van de ontwikkellocatie Spoorzone binnen Strijp-S, het voormalige fabrieksterrein van Philips in Eindhoven. Het stedenbouwkundig plan van West 8 schrijft een aantal stedelijke bouwvolumes voor, met ertussen een openbare ‘Cour d’Honneur’ van waaruit de gebouwen worden ontsloten.
De 'Nieuwe Individuele Collectiviteit', was het uitgangspunt voor het ontwerp van 199 starterswoningen voor Young Professionals op zoek naar een vernieuwend woonmilieu waarin ontmoeten centraal staat. Dit krijgt vorm door een ruimtelijke en functionele reeks met afnemende collectiviteit die loopt van de openbare Cour d’Honneur, via een spectaculaire Patiohof en verschillende dakterrassen tot in de individuele woning. Deze overdekte en onoverdekte gemeenschappelijke ruimten plaats aan allerlei onverwachte ‘events’, al dan niet op eigen initiatief van de bewoners. De woningen worden ontsloten via de kathedraalachtige Patiohof, een smalle, zeer hoge ruimte met rondom lopende galerijen. De industriële ‘Escher-achtige’ stalen trappen zorgen, in combinatie met houten gevels, voor een unieke sfeer en maken het thuiskomen iedere dag weer tot een belevenis.
Op de begane grond is huiskamercafé met terras in op zon gesitueerd. Hier kunnen de bewoners elkaar ontmoeten en werken achter hun laptop. Dit symboliseert goed de door ons gezochte sfeer: kosmopolitisch, ontspannen en creatief.
Het gebouw heeft een getrapt volume met 8 lagen aan de zuidzijde oplopend tot 17 lagen aan de geluidbelaste noordzijde. Hiermee krijgt het gebouw een krachtige en unieke identiteit, passend binnen de geparcelleerde opzet langs de Philitelaan. Er ontstaat een geluidluw en beschut daklandschap met verschillende terrassen en er komt zonlicht diep in het Patiohof. Het grote gemeenschappelijke dakterras op de 7e verdieping is direct vanaf de galerij bereikbaar en biedt ruimte aan allerlei bewonersinitiatieven. De groene inrichting draagt bij aan de beleving van natuur en seizoenen. Door op de dakterrassen het ‘leven’ toe te laten kan een bijzonder community sfeer ontstaan. Juist voor de eenpersoons huishoudens is dit een enorme meerwaarde voor de gehele woonbeleving.
Met de kloeke uitstraling en het karakteristieke silhouet van het project wordt aansluiting gevonden met het industriële verleden van Strijp-S. Het blok heeft een dubbelhoge stedelijke plint van wit geglazuurd metselwerk met daarboven een grijs genuanceerd metselwerk gecombineerd met contrasterende zwarte kozijnen en hekwerken. Een klassieke ingetogen kleurstelling, gecombineerd met een krachtig en sculpturaal volume. Bovenin zijn er een aantal maisonnettes met uitzicht over de stad Eindhoven. Deze bijzondere woningen zijn afwijkend gematerialiseerd en zorgen daarbij voor a symmetrische verwijzing naar het iconische Klokgebouw op Strijp-S.
Oplevering | 2021 |
Opdrachtgever | SDK Vastgoed |
Bouwkunding aannemer | Stam + De Koning DK Bouw |
Fotograaf | Roos Aldershoff |