Libertas
De Libertas Toren is onderdeel van de ontwikkelingen op het Bodenterrein aan de noordzijde van het Groningse Universitair Medisch Centrum. Dit gebied gaat een verbindende schakel vormen tussen de Oosterparkwijk en het centrum. De gemeente wil langs het Oosterhamrikkanaal een stedelijk gebied creëren met daarin een hoogteaccent van zestig meter langs de S.S. Rosensteinlaan, een belangrijke doorgaande route.
De woontoren telt 18 verdiepingen en bevat 270 onzelfstandige studenteneenheden verdeeld over twee groepswoningen per verdieping voor Nederlandse en internationale studenten die aan het University College in Groningen studeren. Per cluster hebben zeven of acht studenten een kamer met eigen badkamer en een gemeenschappelijke keuken. Met dit concept wordt ingespeeld op de behoeften van elk van deze verschillende doelgroepen, waarbij ze toch ook gemengd samen kunnen wonen en leven. In de plint zijn voorzieningen voor de bewoners zoals horeca, een studieruimte en een wasruimte. Op het dak van de fietsenstalling is een grote, gemeenschappelijk daktuin met terras waar de studenten elkaar kunnen ontmoeten.
De gevel heeft een naar boven toe verlopend raampatroon van verticaal - met ramen georiënteerd op de straat, naar horizontaal - met ramen georiënteerd op het uitzicht. De toren is voorzien van een dubbelhoge plint, met in de extra hoge begane grond de gemeenschappelijke voorzieningen. Deze hoge plint is voorzien van een brede monumentale luifel aan de zijde van de hoofdentree.
De toren wordt een onderdeel van een verder 5 a 6 lagen hoog gesloten bouwblok. Een 2e rondom lopende gevelband op laag 6 zorgt voor een extra geleding in de toren en legt een verband met deze toekomstige bebouwing.
De gevel is bekleed met keramische tegels in twee kleuren. Vanwege het bakproces heeft iedere tegel een eigen textuur, hierdoor krijgen de tegels een unieke ‘natuursteen look’. De toepassing van deze tegels geeft de toren een eigentijdse, maar ook klassieke uitstraling.
Het complex heeft een flexibele draagstructuur, die het mogelijk maakt om de toren in de toekomst te transformeren naar een ander woonprogramma. De toren is zodanig ontworpen dat er twee driekamerwoningen en twee vierkamerwoningen per verdieping van gemaakt kan worden. In de constructie zitten bepaalde soft spots, delen zonder wapening, waardoor eenvoudig een deel van de betonwanden weg te halen is. De woontoren is aangesloten op de warmte-koudeopslag (WKO) van WarmteStad en voorzien van een geavanceerd klimaatsysteem met warmtewisselaar.
Het gevelsysteem met de keramische tegels is bovendien zeer duurzaam. Het innovatieve en recyclebare gevelsysteem bestaat uit een binnenblad met gezette staalprofielen dat bekleed wordt met de eveneens recyclebare keramische panelen. Deze panelen zijn veredeld met het HYTECT systeem dat door middel van fotokatalyse schadelijke stikstofoxides uit uitlaatgassen kan binden en afvoeren. Hiermee draagt het gebouw bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de omgeving. Tevens zijn de panelen zelfreinigend, waardoor ze er ook op lange termijn mooi uitzien.
Oplevering | 2022 |
Interieur | KENK architecten |
Opdrachtgever | Koopmans Projecten |
Constructeur | ABT-Wassenaar |
Bouwkunding aannemer | Bouwcombinatie Friso / Koopmans |
Fotograaf | Roos Aldershoff Architectuur Fotografie |