Locals
In het havengebied van Geldermalsen, Betuwe (NL) is een horecagelegenheid gerealiseerd die de verschillende gebieden in de omgeving (centrum, park, haven) met elkaar verbindt. De rivier de Linge is een kenmerkend onderdeel van de gemeente West Betuwe en verbindt de 16 kernen, waaronder Geldermalsen, met elkaar. Het restaurant vormt een visuele en fysieke verbinding met de Linge, waarbij de rivier zowel op als in het gebouw terugkomt. Het gebouw fungeert als landmark en herkenningspunt in de omgeving en zelfs daarbuiten.
Het gebouwconcept is gebaseerd op twee stedenbouwkundige assen die beide gericht zijn op het creëren van verbinding met de Linge. De eerste as is een doorkijk naar de rivier, waardoor er vanuit het centrum een visuele verbinding ontstaat met de waterkant. De tweede as is een boulevard langs de haven die doorloopt naar de Heemtuin. Op het kruispunt van deze twee assen ligt de horecagelegenheid.
In de gebouwvorm smelten de twee gebieden samen door middel van een groene as, die fungeert als een brug tussen het centrum, de Linge en de haven. Deze groene as is niet alleen terug te vinden in de gevel en het groene dak, maar loopt ook door in het interieur van het gebouw.
Het gebouw omarmt de haven en het park, waardoor er vanuit alle richtingen een prachtig uitzicht is. De opgetilde gevelhoeken versterken de openheid van het gebouw naar de haven en het park toe. Hierdoor ontstaat er een sterke connectie tussen binnen en buiten, waarbij de omgeving als het ware naar binnen wordt gehaald. Het kronkelen van de Linge komt terug in de houten gevel van het gebouw, wat zorgt voor een vriendelijk en uitnodigend uiterlijk. Met zijn verfijnd industriële uitstraling vormt het gebouw een prachtige tegenstelling tot de historische kerk, waardoor een mooi samenspel ontstaat.
Uitvoering
De gevel van het gebouw is geïnspireerd op de kronkeling van de Linge en heeft een uniek on- twerp. Het bestaat uit een combinatie van een vliesgevel en houten (Frake) bekleding, wat resulteert in een warme, duurzame en natuurlijke uitstraling. De houten bekleding loopt langs de grote glazen gevelvlakken, waardoor er een semitransparant effect ontstaat tussen de binnen- en buitenruimte. Het lijkt alsof het hout zweeft voor het glas, wat een bijzonder visueel effect geeft.
Het gebouw heeft een groen dak en een niet-grondgebonden groene gevel, die niet alleen esthetisch zijn, maar ook een duurzame functie hebben voor waterberging en het bevorderen van de flora en fauna. Het groene dak en groene gevel vormen de groene as van het gebouwconcept.
Naast de duurzame uitstraling is het gebouw zelf ook duurzaam en remontabel. Het maakt gebruik van een warmtepomp en zonnepanelen voor energieopwekking. De goed geïsoleerde wanden zijn gemaakt van houtskeletbouw en zowel de stalen als houten constructie, evenals de vliesgevel, zijn demonteerbaar. Voor de gevel is gebruik gemaakt van een aluminium click-systeem waarop de houten latten (40x40mm) zijn gemonteerd. Hierdoor behoudt het hout zijn vorm en zijn er geen zichtbare bevestigingsmiddelen in het hout, waardoor de gevel gemakkelijk demonteerbaar is. Dit ook vanwege de complexe vormgeving van de gevel. Er is ruimte gelaten tussen de gevelbekleding en het glas, wat niet alleen een mooi ruimtelijk effect creëert, maar ook zorgt voor ventilatie en onderhoudsmogelijkheden.
Om de alzijdige zichtlocatie van het gebouw te behouden, zijn de installaties buiten het zicht weggewerkt in een 'verborgen' buitenruimte aan het gebouw.
Interieur
Het interieurontwerp van het gebouw is zorgvuldig afgestemd op de architectuur ervan. Het heeft een warme en moderne uitstraling en maakt gebruik van natuurlijke materialen en kleuren. Overbodige installaties zijn discreet weggewerkt, de zichtbare elementen van de installatie in het interieur zijn zwart uitgevoerd, waardoor de nadruk wordt gelegd op het prachtige uitzicht en het golvende lijnenspel van de gevel. Dit draagt bij aan het verfijnd industriële karakter.
De groene as loopt ook door in het interieur, waardoor er een optimale beleving ontstaat van zowel binnen als buiten. Elementen die verwijzen naar de Linge zijn subtiel verwerkt in het interieur. De plattegrond van het interieur is organisch opgebouwd, mede dankzij de groene strook en de vorm van het gebouw. Dit zorgt voor een natuurlijke zonering en een mooie flow binnen de ruimte.
Proces
Het project is in bouwteam uitgevoerd. Er is samengewerkt met veelal lokale bedrijven. Vanwege de complexiteit van het gebouw is er gebruik gemaakt van Building Information Modeling (BIM). Hierdoor zijn alle aspecten van het project in detail in 3D uitgewerkt.
Een belangrijk aspect van de bouwstrategie was het gebruik van prefab bouwdelen waar mogelijk. Hierdoor kon de bouwtijd aanzienlijk worden verkort. Bovendien minimaliseerde dit de kans op bouwfouten.
De keuze voor lokale bedrijven, het gebruik van BIM en de inzet van prefab bouwdelen hebben bijgedragen aan een efficiënt en succesvol bouwproces. Dit heeft niet alleen geleid tot een snellere bouwtijd van het project, maar ook tot een hoge kwaliteit van de uitvoering.
Het gebouw vormt een onmiskenbaar herkenningspunt in het gebied, dankzij zijn unieke vorm en uitstraling. Het vertegenwoordigt een upgrade van de locatie en versterkt de verbinding met het omliggende gebied als een ware blikvanger. Met zijn hoogwaardige architectonische kwaliteit biedt het gebouw een aangename sfeer, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Vanuit elke hoek biedt het een andere ervaring en beleving, waardoor het een interessante en veelzijdige omgeving creëert.
Oplevering | 2022 |
Projectteam | Mariëtte van de Water, Marissa van de Water |
Interieur | MxM |
Constructeur | MD Bouwconstructie, Beesd |
Bouwkunding aannemer | Bouwbedrijf van Maren & van Doorn (VMVD) |
Fotograaf | Mark Verwey Photography |