QO
QO Amsterdam is een uiterst duurzaam viersterren plus hotel aan de Amstel, nabij het Amstelstation te Amsterdam. Op deze locatie wordt de komende jaren een nieuw dynamisch woonwerkgebied ontwikkeld. In opdracht van Amstelside hebben Mulderblauw architecten, Paul de Ruiter Architects en Arup samengewerkt aan het ontwerp voor QO, een van de eerste LEED Platinum gecertificeerde hotels van Europa.
Het 288 kamers tellende hotel voldoet aan alle wensen van de kosmopolitische hotelgast van de 21e eeuw: alle luxe en comfort en met de zorg voor de
planeet. Dit vraagt om integrale duurzaamheid, zowel op het gebied van energiebesparing als in bedrijfsvoering en verblijfskwaliteit. Om dit te bereiken
is het eerste speerpunt het zoveel mogelijk sluiten van kringlopen, op gebied van energie, water afval en materiaalgebruik. Het tweede speerpunt is een
specifiek hotel te ontwerpen dat op vele manieren verbonden is met de locatie en de stad Amsterdam. Deze speerpunten creëren tezamen de ‘sense of place’
van het hotel.
Het gebouw bestaat uit een compacte kern vanlogistieke faciliteiten, waaromheen zich de verblijfsruimtes met zo veel mogelijk daglicht bevinden.
80% van de lichtvoorziening in het gebouw komt van natuurlijk daglicht. De hotelkamers zijn voorzien van glas over de volledige hoogte voor ruimtelijke
kwaliteit en een adembenemend uitzicht.
Een van de meest zichtbare circulaire elementen van de ‘living building’, is de innovatieve bewegende gevel. Deze ‘intelligente façade’ bestaat uit 1638
bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen die, als de gast niet in de kamer is, reageren op de gewenste temperatuur in samenspel met het
buitenklimaat. Zo zorgen ze voor extra isolatie op koelere dagen of laten zonlicht binnenstromen voor verwarming, zodat de kamer altijd op een
aangename temperatuur blijft. Deze revolutionaire klimaatbeheersing zorgt voor minder energieverbruik voor verwarming (65%) en koeling (90%). Een
gevel als deze is uniek in de wereld en zorgt er ook voor dat het gevelbeeld dynamisch is en continu verandert onder invloed van de wensen van de gast,
het weer, de tijd van de dag en de tijd van het jaar.
De overgebleven benodigde energie wordt zelf opgewekt, deels met biomassa afkomstig uit het hotel. Grijs water wordt gebruikt voor toiletspoeling,
regenwater voor de kruiden in de kas op het dak. Warmte uit afgevoerde ventilatielucht wordt opgevangen en weer opnieuw gebruikt. Materiaalgebruik
wordt waar mogelijk beperkt door slim te ontwerpen. De benodigde materialen worden zoveel mogelijk gerecycled toegepast en zijn bij voorkeur afkomstig
van lokale leveranciers en fabrikanten.
De kas op het dak van het hotel maakt gebruik van nieuwe technologieën en combineert deze met principes uit de natuur om groenten en fruit te
verbouwen en vissen te kweken. Zo wordt er een aquaponics systeem toegepast waarin planten en vissen gezamenlijk worden gekweekt in een
circulerend ecosysteem.
Op alle plekken in het hotel, van de publieke restaurant- en vergaderlagen, de intiemere gangen en hotelkamers tot en met de skybar op de bovenste
verdieping, wordt gezocht naar een specifieke relatie met de stad. Het toepassen van lokale materialen, de lokale (voedsel)productie, de relatie met
het veranderlijke Nederlandse klimaat en de ruimtelijke, sociale verbondenheid met buurt en stad, zorgen ervoor dat het hotel geen generieke, inwisselbare
halte wordt. In alle ontwerponderdelen ontleent QO Amsterdam zijn unieke karakter aan de plek, waardoor de hotelgast zich gedurende zijn verblijf een
tijdelijke inwoner van Amsterdam waant.
Oplevering | 2018 |
Projectteam | Mulderblauw architecten, Paul de Ruiter Architects |
Interieur | Conran and Partners/TANK architecture & interior design |
Opdrachtgever | Amstelside |
Constructeur | Van Rossum |
Adviseur installaties | Arup |
Bouwkunding aannemer | TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros/BAM Utiliteitsbouw |
Fotograaf | Muriel Janssen, Ronald Tilleman |