ROOT
Wonen tussen de bomen in ROOT: 56 betaalbare koopwoningen in een bestaand stadspark. Dankzij de ronde vorm van het ontwerp konden we bijna alle oude bomen behouden en ontstaat er een groene leefomgeving met panoramische terrassen, een intieme binnentuin en een sterke sociale samenhang. Een symbiose tussen stads wonen en biodiversiteit.
Centraal in de buurt
ROOT ligt op een centrale plek in de Eindhovense buurt Mensfort. Het grenst aan een geliefd park en ligt op het knooppunt van drie wijkroutes. Diverse bebouwingstypen ontmoeten elkaar hier. Langs de soepele gekromde lijn van het volume komt een overgangszone tussen die verschillende soorten omgevingen tot stand. Door de ingeknikte U-vorm ontstaan twee werelden: het openbare stadspark buiten waarin de bestaande oude bomen zijn blijven staan, en een collectieve binnentuin voor de bewoners. Wandelpaden verbinden het park met de omgeving. Het landschap van BOOM Landscape zorgt voor intensieve versterking van biodiversiteit, klimaatadaptatie en groenbeleving.
Symbiose van natuur en stad
Met de ronde vorm kunnen we in één krachtig gebaar een aantal grote kwaliteiten realiseren: behoud van bijna alle oude bomen op het kavel, brede woonkamers met panoramische terrassen en intimiteit in een ruime binnentuin. Met de stevige houten terraszones die zweven boven het omliggende park creëren we een sociale overgangszone tussen binnen en buiten. We passen een stevig programma in een efficiënt volume waardoor veel ruimte voor natuur ontstaat of behouden blijft. Er ontstaat een symbiotische relatie tussen de mensen, dieren, insecten, planten en stedelijke cultuur van de omgeving.
Wonen tussen de bomen
In ROOT woon je tussen de bomen. Overal kijk je uit op het groen. Rond de binnentuin worden alle woningen ontsloten door brede galerijen, waar zonlicht van boven binnendringt. In de tuin, die wordt beheerd door een actieve tuincommissie van bewoners, geniet men van de rust. Buiten zweven de terrassen boven het maaiveld. Die ruimte benutten we om de half-verdiepte parkeergarage natuurlijk te ventileren en om bewoners een gevoel van privacy richting het park te geven.
Het houten skelet
Aan de buitenkant openen de gevels zich met brede terrassen. De maisonnettes hebben een eigen dakterras. Aan de noordelijke kop komen de wanden samen in een doorgang naar het groene binnenhof. De gridstructuur in de gevel refereert aan het lijnenspel in de omliggende wederopbouwarchitectuur. Als een flexibel skelet buigt de houten structuur mee met het ronde volume, terwijl de vele verticale lijnen de kleinschalige verpanding benadrukken. De derde en vierde laag vallen dankzij een accent van zwart gekleurde houten gevelbekleding minder op. De verspringende houten ribben zorgen ook voor extra privacy en zijn een knipoog naar de nieuwere omliggende hoogbouw met eveneens dynamische gevelindelingen.
Oplevering | 2024 |
Projectteam | Ontwerp: Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof, Christiaan Schuit, Surya Steijlen - Projectteam: Hilmar Goedhart, Sunny Jessurun, Marijn Luijmes, Swati Hegde |
Bouwkunding aannemer | Huybregts Relou |
Fotograaf | LEVS architecten, Mark Tiellemans (avondfoto) |