Sonion
Voor het bedrijf Sonion ontwierp Cepezed dit kantoorpand. Het programma verlangde een gebouw dat privacy zou bieden, maar tegelijkertijd van binnen open en transparant zou worden ervaren. Het resultaat is een lichte werkomgeving die volop ruimte biedt voor interactie tussen de gebruikers.
Visuele afscherming
Sonion is een Deens bedrijf dat wereldwijd vooroploopt in de ontwikkeling van miniatuurcomponenten voor hoorapparaten, ‘high end' hoofdtelefoons en medische apparatuur. De voormalige vestiging in Amsterdam is verhuisd naar bedrijventerrein Beukenhorst-Zuid in Hoofddorp. Het bedrijf richt zich niet op de publieke markt, waardoor een grote zichtbaarheid aan de Taurusavenue geen vereiste is. Omdat in het gebouw geavanceerde productontwikkeling plaatsvindt en Sonion een ‘state of the art' positie in zijn markt heeft, bestaat er wel een grote behoefte aan privacy en visuele afscherming. Door het gebouw een halve bouwlaag op te tillen, heeft het geen last van inkijk vanuit de openbare ruimte en kan tegelijk onder het gebouw geparkeerd worden.
Maximale interactie
Een lichte transparante werkomgeving met maximale interactie tussen de medewerkers en productontwikkelaars is gerealiseerd door op de middelste verdieping een atrium te maken waarin overleg en ontmoeting centraal staan en waarin ook het restaurant gevestigd is. Direct tegenover de ingang begint een representatieve cascadetrap die alle verdiepingen van het gebouw ontsluit. Omdat de trap transparant is overkapt, loopt men dus altijd van en naar het licht. Vanaf een veelheid aan posities in het gebouw, ook op de trap, heeft men zicht over de naastgelegen, groene Geniedijk en de achterliggende polders.
Panorama
Dit zuidwestelijk gelegen panorama op de polders is een belangrijke troef van het gebouw. De volglazen atriumgevel opent zich hiernaar letterlijk en figuurlijk, waarbij hij tevens toegang geeft tot een royaal dakterras aan deze zijde. Het pand bevindt zich in een cluster met een aantal andere gebouwen voor Schneider Electrics, Asics en TNT aan een ‘cul de sac'. Zowel in positionering als in hoofdvolume is gezocht naar een eenheid waarbinnen de individuele bedrijven echter wel herkenbaar blijven. De overeenkomst in eisen, draagstructuur en uitvoeringsmethodiek zorgt voor een natuurlijke verwantschap tussen de verschillende gebouwen. De structuur met horizontale bandramen geeft vanuit het interieur een panoramisch zicht op de omgeving en verleent het gebouw een paviljoenachtige sfeer. De gesloten horizontale stroken die de bandramen afwisselen zijn van gelijke hoogte. Het eerste verdiepingsniveau, waar zich de ontwikkelafdelingen bevinden, heeft een extra vrije hoogte voorzien van een eveneens verhoogd bandraam, waardoor deze bouwlaag een extra royale daglichttoetreding kent.
Oplevering | 2013 |
Opdrachtgever | OVG real estate |
Constructeur | Ingenieursbureau SmitWesterman |
Adviseur installaties | Deerns |
Bouwkunding aannemer | Boele & van Eesteren |
Fotograaf | Leon van Woerkom |