Stadhuiskwartier
Het stadhuiskwartier in Deventer is één van de meest duurzame overheidsgebouwen in Nederland en kreeg de kwalificatie BREEAM ‘Excellent’.
Dit is te danken aan een slim ontwerp met hoge ruimtes met veel licht en lucht en door het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke bronnen. Daarnaast is er veel groen in het gebouw toegepast en zijn er uiteenlopende technische duurzame maatregelen genomen. De vele ramen, daklichten en hoge plafonds brengen royaal daglicht binnen waardoor een aangename werkomgeving is ontstaan en er tegelijkertijd minder elektriciteit wordt verbruikt.
Het zichtbeton in het gehele gebouw draagt bij aan een hoogwaardig, comfortabel binnenklimaat: het beton buffert de warmte of de koude in de verschillende seizoenen. In het beton is betonkernactivering opgenomen. De shed-dakconstructie in de publiekshal vermijdt direct zonlicht en zo ook te hoge temperaturen in het gebouw. Dankzij ventilatiekanalen en roosters in de ramen en vloeren wordt frisse lucht het gebouw binnengebracht. Door deze opgewarmde lucht af te voeren via het atrium wordt de restwarmte efficiënt gebruikt. Het gebruik van zonlicht, regenwater en water uit de IJssel (voor koeling en verwarming) maakt het stadhuiskwartier ruim 25 procent energiezuiniger dan vergelijkbare gebouwen in Nederland.
In de gevels van het stadhuiskwartier wisselen gesloten baksteen delen en open filigrein houten delen elkaar af. De stenen gevels bestaan uit groot formaat metselwerk met in reliëf aangebrachte raamkaders. De bakstenen hebben meerdere tinten waardoor een levendig kleurbeeld is ontstaan. De filigrein gevels bestaan uit een raster van eikenhouten kaders van verschillende afmetingen. Het eiken raamwerk biedt ruimte aan een geintegreerde toepassing van kunst in de architectuur. In samenwerking met de kunstenares Loes ten Anscher zijn voor de eiken kaders een reeks van roosters ontworpen: 2.264 unieke vingerafdrukken van 2.264 Deventenaren zijn in aluminium gegoten. Verspreid over de buiten- en binnengevels van het gebouw vormen zij samen één groot kunstwerk.
Het stadhuiskwartier omvat zowel publieke als besloten ruimtes die elk hun eigen materialisatie en detaillering hebben. De publieke ruimtes worden gekenmerkt door robuuste en solide materialen en details. De antracietkleurige natuurstenen vloer leidt de bezoeker vanaf de verschillende hoofd- en zij-ingangen over de begane grond naar alle publieke gebieden zoals de centrale hal en burgermeestershof. De wanden, trappen, kolommen en cassetteplafonds zijn gemaakt van beton en afgewerkt met massief eiken kaders en invullingen. De eiken filigrein gevel met aluminium vingerafdrukken is vanaf de straat doorgezet naar het interieur rondom de hof en centrale hal waardoor het publieke interieur als het ware een buitenruimte blijft. De besloten ruimtes bevinden zich met name in het hoofdgebouw en huisvesten de kantoren en backoffices van de gemeente. Ook hier zijn beton en massief eiken toegepast in combinatie met zachte witte en grijze tinten in het interieur en meubilair.
Architectuur: Neutelings Riedijk Architecten, Rotterdam
Kunst: Loes ten Anscher, Deventer
Landschapsinrichting: Bosch Slabbers, Middelburg
Oplevering | 2016 |
Interieur | Vaste inrichting: Neutelings Riedijk Architecten, Losse inrichting: Atelier PRO, Raadzaal: OTH |
Opdrachtgever | Gemeente Deventer |
Constructeur | Aronsohn Constructies Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam |
Adviseur installaties | Hiensch Engineering, Amsterdam |
Bouwkunding aannemer | BAM Utiliteitsbouw Regio Noordoost, Groningen |
Fotograaf | Scagliola Brakkee, Rotterdam |