Terbregsehof
Bij de Terbregsehof komen ontwerp en uitvoering op een bijzondere manier samen. De opdrachtgevers zijn tevens de bouwers, en de architect maakte vast onderdeel uit van het bouwteam. Dit leidde tot een vriendschappelijke samenwerking met veel ruimte en respect voor de wederzijdse expertise. Zo ontwikkelde het ontwerp zich van een eenvoudige collage tijdens het schetsontwerp naar een doorwrocht gebouw in de uitvoering, waarbij maatwerkoplossingen niet werden geschuwd. Geen ambitieus plan dat steeds kariger werd door bezuinigingen, maar een ontwerp dat dankzij de nauwe samenwerking, compromisloos werd gebouwd.
Opdrachtgever en multidisciplinair bouwbedrijf 13Speciaal is gespecialiseerd in renovaties en maatwerk interieurs. Het hoofdkantoor op de Terbregsehof moest uitdrukking geven aan hun groeiambities en illustreren waar ze voor staan: verbeelding en vakmanschap. De droom was een toekomstbestendig gebouw, degelijk maar minimalistisch in zijn uitstraling, en met verfijnde details. 13Speciaal gaf Loer Architecten carte blanche in het ontwerp, met het geloof dat ze elk ontwerp zelf zouden kunnen bouwen.
In het bestemmingsplan mocht aanvankelijk alleen midden op het kavel worden gebouwd. De gekozen positionering in de hoek van het perceel, met twee zijdes in het aangrenzende water, geeft het gebouw meer zichtbaarheid en allure. Het gebouw is daardoor een iconisch herkenningspunt aan de kruising waar tienduizenden mensen per dag passeren. De dynamiek van voorbijrazende auto’s inspireerde tot het gevelbeeld van oplichtende ramen die langs elkaar heen schieten en ‘de hoek omgaan’.
Belangrijk in het ontwerp is transparantie, het schijnbaar ontbreken van constructieve elementen. Zo lijken de grote glasvlakken met open hoeken de zwaartekracht te ontkennen. Het bouwteam ontwikkelde daarvoor zelf een minimalistisch glassysteem - mooier en goedkoper dan standaardoplossingen. Binnen ervaar je een gevoel van onbegrensdheid. De open structuur biedt ruimte aan uiteenlopende gebruiksdoeleinden, nu én in de toekomst.
Slechts drie slanke kolommen vormen de zichtbare constructie, doordacht gecombineerd met een schijvenstructuur. Met vloeren die 2,5 meter uitkragen staat de constructie nooit in de weg. De kolommen zijn gefacetteerd in 13 delen, gerealiseerd dankzij zelfontwikkelde maatwerk-bekistingen. Ze vormen een karakteristiek onderdeel van het interieur. Het gebouw wordt gekoeld en verwarmd met behulp van betonkernactivering en een warmtepomp, resulterend in een minimaal energieverbruik.
De gevel is afgewerkt met verduurzaamd Douglas hout in horizontaal geplaatste latten van verschillende breedtes. Het strakke diagonaal lopende voegenpatroon werd mogelijk door elke lat uit te tekenen en nauwgezet te plaatsen. De hoeklatten zijn in verstek gezaagd om de contour van het gebouw scherp te definiëren. Zo ontstond een gevel met het detailniveau van een meubel. Hoe dichter je bij het gebouw komt, des te meer verfijning je ziet in zijn oersimpele vorm.
Het proces van de Terbregsehof is tekenend voor de tijdgeest waarin ontwerpers en makers elkaar opzoeken in bouwteams. Dankzij wederzijds begrip zocht het Rotterdamse team de grenzen op van het maakbare en durfden ze te kiezen voor onconventionele oplossingen in een toekomstbestendig ontwerp. De uitkomst van dit proces is een gebouw waar verbeelding, ambacht en plezier in het vak voelbaar samenkomen.
Oplevering | 2020 |
Opdrachtgever | 13Speciaal |
Bouwkunding aannemer | 13Speciaal |
Fotograaf | Rubén Dario Kleimeer en Paul Swagerman |