Valley
Valley, het dramatische, rotsachtige en met planten overgroeide ontwerp van MVRDV voor ontwikkelaar Edge, is afgelopen vrijdag officieel in gebruik genomen. Het 75.000 m2 tellende gebouw verrijkt de skyline van Amsterdam met zijn drie torens van 67, 81 en 100 meter hoog en is al voor opening uitgeroepen tot ’s werelds beste wolkenkrabber. Valley onderscheidt zich op verschillende manieren van de ‘gesloten’ Zuidas-torens in zijn omgeving; allereerst combineert het kantoren, winkels, horeca, culturele voorzieningen en appartementen. Daarnaast is het voor iedereen toegankelijk dankzij de publiek toegankelijke groene vallei die zich uitstrekt over de vierde en vijfde verdieping, bereikbaar via natuurstenen buitentrappen. Het gebouw is met zijn spectaculair uitkragende appartementen te zien als een manifesto voor een nieuwe, groenere stad. Landschapsarchitect Piet Oudolf tekende voor het groenontwerp en voegde circa 13.500 planten en 271 jonge struiken en bomen aan het gebouw toe.
Valley is een poging de menselijke maat en groen terug te brengen in de harde en stenige kantooromgeving van de Zuidas. MVRDV ontwierp een gebouw met meerdere gezichten; de spiegelende glazen buitengevel en de kantoren met ramen van vloer tot plafond passen bij de context van een zakendistrict. Naar binnen toe heeft het gebouw een totaal andere, veel warmere uitstraling en overheersen natuursteen en groen.
Het uit drie torens bestaande complex biedt op verschillende plekken adembenemende vergezichten over de stad; vanuit de appartementen, en zeker ook vanaf de skybar op de 26ste verdieping, die via de begane grond is te bereiken en waar naast een Molteni flagshipstore ook restaurant LUTE is gevestigd. De indeling is overal toegesneden op een mix van bewoners en gebruikers: boven de drielaagse ondergrondse parkeerkelder en de fietsenstalling op de begane grond en de mezzanine, bevinden zich op de eerste zeven verdiepingen kantoren. De woonlagen starten op de achtste verdieping.
Veel in het gebouw is publiek toegankelijk: in de natuurstenen lobby (‘de grotto’) is een overdekte winkelstraat. Hier zal straks ook Sapiens Lab openen, een broedplaats waar jonge wetenschappers onder meer werken aan oplossingen voor het klimaatprobleem. Via een voetpad dat vanaf straatzijde zigzaggend omhoogloopt naar de vallei, het centrumgebied van Valley, kan iedereen het gebouw bezoeken, om te genieten van het park of om te lunchen op de aanwezige bankjes. Twee grote dakramen die tevens dienstdoen als vijvers verbinden de grotto en de vallei. Doordat zowel voor vloeren, muren als plafonds dezelfde natuursteen is gebruikt, voelt het alsof de openbaar toegankelijke delen in het gebouw deel uitmaken van dezelfde rotsformatie.
Het ontwerp en de bouw van Valley is volledig maatwerk en vereiste de voortdurende inzet van honderden ontwerpers, ingenieurs, bouwers, adviseurs, ontwikkelaar Edge en RJB, de huidige eigenaar. Het gebouw is bijzonder vanwege zijn detaillering: experts van MVRDV creëerden tijdens het ontwerpproces een reeks digitale tools om het gebouw te perfectioneren. Zo kon de juiste hoeveelheid licht en uitzicht per appartement worden berekend en paste elk van de 40.000 natuurstenen tegels die de gevels sieren als een perfecte puzzel in elkaar. De 198 appartementen hebben elk een unieke plattegrond, mogelijk gemaakt door de interieurontwerpen van Heyligers Architecten. De uitkragingen van de torens zijn mogelijk dankzij een innovatieve techniek, waaronder elf stalen "specials" die met bouten aan het betonnen gebouw zijn bevestigd en het geheel een nieuwe dimensie geven.
Landschapsarchitect Piet Oudolf stelde een matrix samen om de juiste planten te selecteren voor elke groenbestemming in het gebouw. Hij hield hierbij rekening met wind, onderhoud en hoogtes. Zo is er op de lagere verdiepingen ruimte voor bomen en zal het groen op de bovenste verdiepingen vooral uit mediterrane kruidenplanten bestaan. Totaal zijn er ruim 271 jonge bomen en struiken en circa 13.500 planten door het team van Oudolf in de natuurstenen plantenbakken geplaatst. De komende jaren zal het groen verder doorgroeien en zal het complex de groene uitstraling krijgen die het ontwerpteam voor ogen had. De biodiversiteit van de tuinen wordt ondersteund via vleermuiskasten, vogelbroedplaatsen en diverse bijen – en insectenhotels. De bomen en planten op de terrassen zullen een positief effect hebben op het gevoel van welzijn van mensen die in Valley wonen en werken en worden onderhouden met behulp van een automatisch irrigatiesysteem en ‘gevelhoveniers’.
Valley combineert inzichten op het gebied van duurzaamheid, technologie en gezondheid. Het gebouw heeft een energieprestatie-coëfficient van -0,30, een BREEAM-NL Excellent certificering voor de commerciële ruimtes, terwijl het woongedeelte een 8 scoort op de GPR Gebouwenschaal. De nieuwste generatie slimme technologieën is geïntegreerd in de kantoorruimten, waaronder IP-gebaseerde Building Automation Systems en diverse sensoren gekoppeld aan het monitoren van het werkelijke gebruik. De bouw duurde vier jaar, de eerste bewoners en ondernemers trokken er eind 2021 in. Met de openingsceremonie georganiseerd door investeerder RJB in samenwerking met Edge, is Valley nu echt klaar voor gebruik.
Ver voor de opening trok Valley al de aandacht van diverse media dat het ontwerp ‘gruwelijk mooi’ noemde: ‘Andermaal toont MVRDV dat droombeelden bouwbaar gemaakt kunnen worden,’ schreef Kirsten Hannema van de Volkskrant. ‘Met 3D-software, waarin de architecten eisen met betrekking tot daglicht, uitzicht, koellast en geluidsbelasting invoerden, hebben ze het ontwerp ‘gerationaliseerd’. De onregelmatig gevormde gevels tellen uiteindelijk zo’n tien verschillende hoeken, waarbij de natuurstenen bekleding als een puzzel in elkaar is gepast.’
Bernard Hulsman, NRC Handelsblad noemde Valley ‘een oase in de steenwoestijn op de Zuidas’: ‘Niet alleen door het verticale bos en de uitkragende bouwdelen waarvan er elf zo groot zijn dat ze weg lijken te zweven, wijkt Valley af van alle torens die de afgelopen kwart eeuw zijn gebouwd tussen de Amsterdamse ringweg A10 en de wijk Buitenveldert. Met horecagelegenheden en winkels op de begane grond, kantoren op de onderste zeven etages en daarboven 198 dure huurwoningen in vele soorten en maten is Valley het eerste gebouw op de Zuidas waar werken, wonen en vermaak zijn gemengd.’
Oplevering | 2022 |
Opdrachtgever | EDGE |
Bouwkunding aannemer | G&S Bouw B.V., Boele & Van Eesteren B.V. |
Fotograaf | Ossip van Duivenbode |