Wiebenga
Het Rijksmonumentale Wiebenga in Groningen is naar ontwerp van DP6 architectuurstudio en Bierman Henket architecten gerenoveerd en uitgebreid. Het gebouw stamt uit 1922 en is ontworpen door Jan Gerko Wiebenga. Vandaag de dag is de school in gebruik als Academie voor Gezondheidsstudies en de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen.
Interdisciplinair werken, het ontmoeten van andere disciplines en van elkaar leren zijn belangrijke thema’s die in het vernieuwde Wiebenga tot uitdrukking komen. In de voorheen gescheiden vleugels met hun eigen cultuur kwam dit onvoldoende van de grond. Studenten, docenten en ondersteunend personeel van de verschillende Academies gingen bijvoorbeeld vanaf de voordeur rechtstreek naar ‘hun’ deel van het gebouw, waardoor er nauwelijks contact was.
De geplande nieuwbouw en restauratie van het bestaande gebouw bood een kans om deze cultuur te doorbreken en een werkelijk stimulerende omgeving te creëren. DP6 architectuurstudio en Bierman Henket architecten ontwierpen op het binnenterrein van het monumentale schoolgebouw een nieuw hart dat alle vleugels verbindt en ruimte biedt voor ontmoeting en samenwerking. De nieuwbouw stimuleert het samenwerken in “skills labs” op een centrale plek in het complex. In deze skills labs is de praktijk van de zorg in alle facetten zichtbaar, waardoor het stimulerend voor het onderwijs werkt. De centrale plek die zo is ontstaan, creëert korte lijnen naar de werkomgevingen in de bestaande vleugels, nodigt uit tot ontmoeting en toont het samenwerken over de hele breedte van de zorgketen. Op alle verdiepingen zijn dwarsverbindingen naar de oude vleugels, waardoor je elkaar gemakkelijk tegenkomt. Het contact tussen de Academies, de studenten, docenten en onderzoekers is hierdoor intensiever geworden. Naast sociale ontmoeting wordt ook professionele ontmoeting met onderzoekers, docenten en de maatschappij gestimuleerd. Het gebouw heeft een representatieve collegezaal die tevens als congres- en diplomeringszaal gebruikt kan worden, evenals voor lezingen, presentaties en voorstellingen
De gevel van de nieuwbouw is uitgevoerd in wit composiet en glas; de constructie in wit beton: een vormgeving die contrasteert met het bestaande monument. De vormgeving van de gevel is gebaseerd op het patroon van de bestaande glas-in-loodramen in de trappenhuizen; de materialisatie contrasteert met de bestaande architectuur. De nieuwbouw is één van de eerste aardbevingsbestendige gebouwen in Nederland. Betonnen kolommen en stalen “slender walls” bieden een sterke, maar flexibele constructie waarbij de composiet gevel sterke vervormingen kan opnemen.
Het bestaande gebouw is gerenoveerd: de schil en installaties zijn verduurzaamd en collegezalen, klaslokalen en kantoorruimtes zijn opnieuw ingericht. De oorspronkelijke structuur van het gebouw is zo veel mogelijk teruggebracht door latere toevoegingen te verwijderen. De Wiebengazaal, de vroegere bestuurskamer, is in ere hersteld. Het originele meubilair is gerestaureerd en teruggeplaatst en de monumentale zaal kreeg een nieuwe bestemming: studenten, docenten, onderzoekers en zakelijke relaties kunnen elkaar hier informeel ontmoeten.
Oplevering | 2016 |
Projectteam | dp6 architectuurstudio in samenwerking met Bierman Henket architecten |
Opdrachtgever | Hanzehogeschool, Groningen |
Constructeur | ABT, Velp / DGMR raadgevende ingenieurs, Drachten / Ingenieursbureau Wassenaar, Haren |
Adviseur installaties | Adviesbureau Syperda-Hardy, IJlst |
Bouwkunding aannemer | Geveke Bouw, Groningen |