Wij_land
Wij_land is een pionierend zelfbouw collectief verenigd door de wens om duurzamer te leven in een hechte gemeenschap van diverse bewoners. Initiatiefnemers Mireille en Daniël hebben alles op alles gezet om hun visie voor elkaar te krijgen. Ze schakelde Space&Matter en Common City in voor het ontwerp en de procesbegeleiding. Om een groep van zelfbenoemde ‘pragmatische idealisten’ bij elkaar te brengen en hen te begeleiden bij het ontwerpen en realiseren van hun droom woonplek. Een klimaatadaptief woongebouw aan het water op Centrumeiland met 26 gevarieerde woningen en vijf gemeenschappelijke ruimtes.
“Wij wilden op een minder individualistische manier wonen en meer met elkaar delen. Niet alles in je eigen woning oplossen, maar gedeelde ruimtes waar iedereen gebruik van kan maken. Een gebouw dat zowel de bewoners als de buurt verbindt. Wij noemen dat sociale duurzaamheid.” - Mireille Capiau, initiatiefnemer wij_land
Delen, Diversiteit en Duurzaamheid
Door meer met elkaar te delen; gereedschap, auto’s, voedsel, kattenopvang, gastenverblijf, daktuin en een feest- of ontmoetingsplek, konden bewoners kleiner en betaalbaarder wonen. Delen verbindt en maakt het leven duurzamer. Bewoners kunnen ontspullen en hoeven niet alles zelf in bezit te hebben. In combinatie met de grote variatie aan woninggroottes maakten de leden het mogelijk voor starters en middeninkomens om een appartement te kopen.
“Als CPO kan je investeren in wat je als bewoners belangrijk vind. Het is een non-profit ontwikkeling, waardoor er meer geld is voor een hoge kwaliteit en gemeenschappelijke ruimtes.” - Daniël Bakker, initiatiefnemer wij_land
Een mini-samenleving
Het is gelukt om een diverse gemeenschap samen te stellen waar ook mensen een woning kunnen kopen die dat normaal gesproken niet kunnen. Alleenstaande ouders, starters, jonge mensen, zzp'ers, mensen met en zonder eigen geld of overwaarde. De diverse samenstelling van wij_land leidde tot een een hobbelig proces dat resulteerde in een prachtige mini-samenleving.
Participatief ontwerpproces
In een serie van acht workshops bespraken Space&Matter en Common City ambities, typologieën, circulatie en duurzaamheid met de leden van wij_land. Op basis van deze input hebben we een unieke samenlevingsvorm ontworpen die individualiteit en privacy effectief in balans brengt met een sterk gemeenschapsgevoel. De circulatie langs overgedimensioneerde balkons aan de achterkant is zo ontworpen dat je elkaar laagdrempelig ontmoet.
Vijf gemeenschappelijke ruimtes
Bewoners bepaalden en ontwikkelden de invulling van de vijf gedeelde ruimtes, bestaande uit een gedeelte tuin, een commerciële ruimte in de plint, een gastenverblijf en een royaal dakterras met aangesloten oranjerie voor feesten, partijen en vergaderingen. Gemeenschappelijke ruimtes zijn tevens beschikbaar voor verhuur aan de buurt, om de sociale cohesie op het nieuwe gevormde Centrumeiland te bevorderen. De opbrengsten worden gebruikt voor onderhoud van het pand, wat resulteert in lagere servicekosten.
Geen woning hetzelfde
Bewoners konden kiezen uit meerdere typologieën, waaronder tuin-maisonnette, panoramawoning of woon-werkstudio. De woningen variëren van 50 tot 120 vierkante meter, om ruimte te bieden aan de diverse huishoudens waar wij_land uit bestaat. De bewoners gaven individuele expressie aan de afmetingen van de raamkozijnen, grove of fijne ribbels in de aluminium gevel, plantenbakken op de balkons en de indeling van de plattegrond. Dit leidde tot woningen die net zo gevarieerd zijn als de bewoners zelf.
Een regenbestendig gebouw
Het gebouw draagt bij aan bewust en gezond leven. Het ontwerp is rainproof en integreert veel groen voor extra wateropvang en het stimuleren van biodiversiteit. De woningen zijn aardgasloos, goed geïsoleerd en aangesloten op een centraal KWO-syteem. Daarnaast stimuleert het ontwerp van het gebouw beweging door de zichtbare trappen en een collectieve sportzaal.
Oplevering | 2023 |
Projectteam | Tjeerd Haccou, David Koezen, Jetze Schreij, Iñigo Ruiz, Daniël Südkamp, Sophie Vrenken |
Fotograaf | Marcel van der Burg |