Atradius
Door zijn dynamische, sculpturale vormgeving is het nieuwe hoofdkantoor voor de kredietverzekeraar Atradius een opvallende verschijning aan de Amsterdamse Johan Huizingalaan. Deze verschijningsvorm is meer dan het architectonische antwoord op de vraag van de opdrachtgever naar een kantoorgebouw dat identiteit uitstraalt.
Ruimte voor ontmoeting
Zijn identiteit ontleent het gebouw niet aan vormwil van de buitenkant, integendeel, de bijzondere vormgeving komt juist rechtstreeks voort uit de binnenkant. Voor dit gebouw is een vernieuwend kantoorconcept ontwikkeld dat ook aan de buitenkant helder afleesbaar is. Om de van oudsher op individualiteit gerichte werksfeer in de branche te doorbreken, staan communicatie en ontmoeting centraal in het ontwerp. ‘Ruimte voor ontmoeting' is dan ook het thema waarop de ruimtelijke organisatie van het programma van eisen is gebaseerd.
Ruimtelijke parkroute
Ruimte voor informele ontmoetingen tussen medewerkers van verschillende afdelingen is gerealiseerd door een groot aantal vides, 11 in totaal, in de vorm van groene atria over het gebouw te verspreiden. Deze atria die in vorm en hoogte verschillen, vervullen de functie van een stadspark of een plein met bomen. Via een uitnodigend trappenstelsel zijn de ‘parken' met elkaar verbonden, waardoor er een interessante route door het hele gebouw kan worden gemaakt. Bij de hoofdentree geven lange zichtlijnen die tot diep in het gebouw doorlopen, duidelijk een helder beeld van de ruimtelijke opzet. De "parkenroute" kan van hieruit worden gestart via een brede trap. De parken grenzen afwisselend aan de west-, oost- of de kopgevels en brengen via grote transparante glasvlakken veel licht en doorzicht in het interieur. In de glasgevel zijn de parken niet alleen afleesbaar door het groen van de beplanting, maar ook doordat het geprononceerde verticale gevelraster wordt onderbroken ter plaatse van de parken.
Dynamische kristalvorm
Door te kiezen voor een relatief ‘diep' gebouwvolume ontstaat er zowel ruimte voor vides als de mogelijkheid het gebouw te modelleren naar de ruimtevraag van de verschillende afdelingen. Van het basisvolume - de rechthoekige doos - zijn overtollige stukken ‘weggesneden', waardoor er een dynamische kristalvorm te voorschijn komt. In het interieur is hierdoor geen verdieping gelijk, wat bijdraagt aan de identiteit van de verschillende afdelingen. Op de begane grond en de eerste verdieping zijn representatieve functies gehuisvest zoals de ontvangstruimte, het congrescentrum, het restaurant en het internetcafé. Het congrescentrum en het restaurant zijn met elkaar verbonden via een trap waardoor het centrum onafhankelijk kan functioneren.
Constructie
Voor de draagconstructie van het elf verdiepingen tellende gebouw is gekozen voor een betonnen kern, staalkolommen met een hart op hart maat van 3,60 meter langs de gevel en staalbetonvloeren. De bouwtijd is aanzienlijk bekort door de betonkern met een glijbekisting te realiseren. Vanwege de complexe contour van het gebouw lag de keuze voor staalkolommen voor de hand. Staal volgt de contour gemakkelijk en draagt bovendien bij aan het gewenste transparante karakter. Bij de entree is een hoek van het gebouw als het ware opgetild via een indrukwekkende stalen spantconstructie. Voor de glasgevel is een bijzonder aluminium profielsysteem ontwikkeld, waarmee de verticale lijnen worden geaccentueerd. Ditmaal geen ribbenprofiel dat uit het gevelvlak steekt, maar juist een brede aluminium ‘cannelure' die een sponning in het glasoppervlak maakt. De cannelure plus twee aluminium glasprofielen zijn even breed als de kolom er achter, waardoor het ritme van de draagconstructie wordt overgenomen in de gevel. Ter plaatse van dubbel hoge verdiepingen van de parken versmalt de cannelure, waardoor de geaccentueerde verticale gevellijnen vervagen en het strakke raster visueel wordt onderbroken.
Oplevering | 2008 |
Projectteam | Wouter Zaaijer, John Bosch, Thijs Ultee, Cees den Ouden, Sylvia Visser en Arianne Barendregt |
Opdrachtgever | G&S Vastgoed B.V. Amsterdam |
Constructeur | Van Rossum Raadgevende Ingenieurs Maarssen bv |
Adviseur installaties | Wichers & Dreef bv Badhoevedorp |
Bouwkunding aannemer | G&S Bouw Amsterdam |
Fotograaf | Luuk Kramer en Allard van der Hoek |