Barbaraschool
Een veilige, gezonde en inspirerende leeromgeving zou de standaard moeten zijn voor alle kinderen, maar is eerder uitzondering dan regel. Veel scholen in Nederland kampen met verouderde en slecht onderhouden gebouwen, versleten interieurs en muffe lokalen. Gebrek aan middelen, onduidelijkheid tussen gemeenten en schoolbesturen over financiering, maar ook het ontbreken van visie zijn er debet aan dat scholen vaak een afwachtende houding aannemen en weinig ondernemend zijn op het gebied van renovatie.
Barbaraschool
De katholieke Barbaraschool is een van de oudste basisscholen van Amsterdam. De school is gehuisvest in een prachtig neoclassicistisch kloostergebouw op het Eikenplein in Amsterdam-Oost. De school was wat in verval geraakt in de jaren tachtig en negentig. De buitenkant van de school was ondanks het monumentale gebouw weinig uitnodigend. Het interieur was donker en niet meer schoon te houden door versleten materialen en slechte verlichting. Een doorn in het oog van de ouders die hun kinderen dagelijks naar de school brachten.
Gebundelde krachten
Het gebrek aan aandacht en middelen van het schoolbestuur voor het opknappen van de school, zorgde ervoor dat een groep ouders zelf het initiatief nam om de leeromgeving en presentatie van de school te verbeteren. Met gebundelde krachten begonnen zij samen aan het opknappen en promoten van de school. Onder de naam ‘Pimp My School’ werden een aantal klusdagen en promotionele activiteiten georganiseerd. In workshops met de leerlingen, docenten en ouders ontwikkelde ‘Pimp My School’ onder leiding van Thomas Bernhardt, architect en vader van twee leerlingen, een creatief renovatieplan voor een stapsgewijze verbetering van de Barbaraschool. In de eerste fase werd de entreehal van de school onder handen genomen.
Intensief betrokken
Het renovatieplan maakt slim gebruik van de aanwezige, grotendeels verborgen kwaliteiten van de oude kloosterschool en laat deze weer helemaal tot hun recht komen. Lichtgrijze linoleumvloeren, witte wanden en plafonds zorgen in combinatie met enkele kleuraccenten en goede verlichting voor een prettige leeromgeving. Al gauw volgde de centrale hal en een deel van de monumentale gevel. Inmiddels zijn ook de gang, de toiletten van de kleuterlokalen en het eerste leslokaal aangepakt. Waar de verbouwing werd gedaan door professionele bouwbedrijven, liet het renovatieplan in het lichte en rustige interieur bewust ruimte voor invulling met kunst- en co-creatie projecten. Ouders en leerlingen waren hierdoor intensief betrokken bij de vormgeving en aankleding van de ruimte. De realisatie van deze projecten werd financieel ondersteund door de Gemeente Amsterdam en de Rabobank.
Gulden Feniks 2015
De geslaagde renovatie zorgt voor een gezonde en inspirerende leeromgeving voor leerlingen en docenten. Met de inmiddels behaalde positieve beoordeling van de onderwijsinspectie en een toestroom van nieuwe leerlingen is de Barbaraschool weer helemaal ‘back in business’. Het NRP (Nationaal Renovatie Platform) bekroonde de renovatie van de Barbaraschool met de Gulden Feniks 2015, de nationale renovatieprijs, in de categorie ‘Low Budget - High Impact’. De jury roemt het project als navolgenswaardig voorbeeld voor renovatie en participatie.
Oplevering | 2016 |
Opdrachtgever | Stichting KBA Nieuw-West |
Constructeur | Van Eden Bouwconstructies |
Bouwkunding aannemer | Bouwpartners Amsterdam (BPA) |
Fotograaf | Pieter Kers |