Plaisier
Het nieuwe duurzame kantoor van Plaisier BV is ontworpen door Moen & van Oosten architecten uit Rotterdam. Tijdens de ontwerpfase heeft architect Henk Moen actief gespard met Bouwadviesbureau Van de Ven en Metsä Wood. Dit om tot een zo optimaal mogelijke constructie te komen en de uitvoering soepel te laten verlopen. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen en is ontworpen als een controlekamer met een goed overzicht over het gehele terrein. Door de bouwkundige en installatietechnische oplossingen wordt een negatieve Energieprestatiecoëfficiënt behaald. Plaisier realiseert hier niet alleen zijn nul-energie kantoor mee, maar er is zelfs energie over voor het opladen van een elektrische auto.
Binnenklimaat
De hoofddraagstructuur bestaat uit gelamineerde houten liggers. De houtskeletbouw wanden hebben aan de binnenzijde een Kerto-Q plaat van 21mm. Dit geeft naast een pure uitstraling ook een robuuste wand die zorgt voor de stabiliteit van het gebouw. Achter de Kerto Wand zijn Finnjoist I- liggers geplaatst, voor een rechte en slanke constructie. Voor het 350 m2 vloeroppervlak zijn Kerto-Ripa elementen ingezet. Deze overspannen 7,2 m en geven een perfecte performance voor de eindgebruiker. Dit komt met name omdat de hoogwaardige Kerto–ribben en bovenplaat constructief met elkaar verlijmd worden en er zo een geringe doorbuiging en hoog comfort behaald wordt. Aan de onderzijde van de Ribbenvloer komt de geperforeerde Kerto Sonans. Er is bewust in dit ontwerp gekozen voor Kerto vanwege de hoge constructieve eigenschappen, het prettige binnenklimaat en de robuuste industriële uitstraling die uitzonderlijk goed past bij dit ontwerp en de bedrijfsactiviteiten.
Minipolder
De locatie in de Crezeepolder is eigenlijk een minipolder met haar eigen waterhuishouding. De op het terrein aanwezig waterpartij moest worden gehandhaafd voor de noodzakelijke retentiecapaciteit. Om de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten is het pand zwevend boven het water geplaatst. Daar de Crezeepolder ook binnen een waterwingebied ligt, was een warmte-/koudebron niet mogelijk. Een lucht-warmtepomp is daarom toegepast als duurzame oplossing voor een zo laag mogelijk energieverbruik van de installaties.
Buitenafwerking
De noordgevel is hoog, vrij gesloten en zeer goed geisoleerd. De zuidgevel is laag en meer open van karakter. Voor de buitenafwerking is gekozen voor verduurzaamd vurenhout. De hellende dakvlakken zijn op het zuiden gericht, het hoge dak is vol gelegd met PV-panelen en het lage dak is afgewerkt met mossedum dat een positieve bijdrage levert aan de stabilisatie van het binnenklimaat. De dakvlakken bestaan uit stalen cannelureplaten die aan de onderzijde in het zicht blijven. De dakplaten zijn geperforeerd voor een positief effect op de akoestiek binnen.
Duurzaamheidsprestatie
Al het hout van metsä is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, die PEFC- gecertificeerd zijn. De hoeveelheid hout die hier is gebruikt, slaat meer dan 40.000kg CO2 op ofwel het electraverbruik van meer dan veertig huishoudens in een jaar (bron: rekenmodule NBVT).
Oplevering | 2015 |
Interieur | Smeele |
Opdrachtgever | Plaisier BV |
Constructeur | Bouwadviesbureau Van der Ven b.v. |
Bouwkunding aannemer | Verhaarbouw, Nieuw-Lekkerland |