KKL13
De woning maakt deel uit van een stadsvernieuwing in Amsterdam West. Tien zelfbouwwoningen en drie CPO projecten (collectief particulier opdrachtgeverschap) delen een gemeenschappelijke binnenstraat. De weg ontsluit de tuinen van de woningen, terwijl de voordeuren aan de parkzijde gesitueerd zijn.
De opdracht was om een ééngezinswoning te ontwerpen met 3 slaapkamers, een kantoor en een kamer voor mogelijke verhuur. Vanwege de oriëntatie van de kavel (zonder zuidgevel), was één van de belangrijkste opgaves om het directe zonlicht zo diep mogelijk de woning in te brengen.
Centraal daarin staat de introductie van een patio op de 2e verdieping tussen de keuken en woonkamer. Deze binnen-buitenruimte dient voor ventilatie, als geluidsluwe buitenruimte en als ‘licht’schacht.
De organisatie van het huis laat zich omschrijven als een zich ontvouwende ervaring van in elkaar grijpende ruimtes, verschoven trappen en variërende verdiepingshoogtes.
De entree is, in tegenstelling tot de overige woningen, aan de lange zijde van de woning gesitueerd. De entree splitst de begane grond in twee delen, met links kantoor en rechts b&b. De halfronde trap begeleidt de bewoner naar de eerste verdieping waar zich de slaapkamers en badkamer bevinden. Zonlicht leidt het oog naar de trap richting tweede verdieping. Eenmaal boven ontvouwt zich het royale uitzicht op het park, terwijl de 3.5 meter hoge woonkamer betreden wordt.
Hier maakt men een draai van 180 graden richting de keuken, waar de vloer getrapt omhoog loopt, onder een gelijktijdig aflopend plafond. De hoge woonkamer verandert, terwijl men langs de transparante patio loopt, langzaam in een intieme keuken. Hier maakt de bewoner een tweede u-turn, richting het dakterras en de derde slaapkamer op de bovenste verdieping. De route eindigt op het terras met uitzicht op park en metro.
Het gebouw heeft een sterk sculpturaal karakter door de compositie van patio, grote raampartijen, overstek en de doorlopende tuinmuur. De monolithische bakstenen gevel versterkt de vorm, terwijl het metselwerk een horizontale geleding accentueert door het ontbreken van een verticale voeg.
Dankzij het innovatieve bouwsysteem van lichtgewicht staal frame (LSF) is het skelet in slechts drie weken gebouwd. Het systeem biedt een grote flexibiliteit om sparingen en variërende hoogtes te creëren. Alle wanden en vloeren zijn gevuld met isolatie. De vloeren hebben een gevlinderde betonvloer, de buitenmuren zijn voorzien van OSB-beplating met hierop E-board isolatie en Steenstrips, waardoor een energetisch zeer duurzame gevel ontstaat. Samen met de warmtepomp en zonnepanelen is de woning nagenoeg energieneutraal.
Het interieur van de woning is een vloeiende doorlopende ruimte met een flexibel bouwsysteem dat enigszins doet denken aan de architectuur van Adolf Loos. De sculpturale minimalistische gevel is een unieke beëindiging van dit experimentele zelfbouw blokje in Amsterdam West.
Oplevering | 2021 |
Constructeur | Ingenieursgroep |
Adviseur installaties | Duurzaam aan de Zaan |
Bouwkunding aannemer | C3 staalbouw & Red building |
Fotograaf | Wim Hanenberg |