Leyhof
Leyhof is een zeer duurzaam woongebouw in de nieuwe Haagse wijk Proeftuin Erasmusveld. Het geeft vorm aan de wens om gezond en bewust te leven.
Proeftuin Erasmusveld is een wijk die op alle fronten klaar is voor de toekomst. Centraal staan de pijlers klimaat/landschap, energie, mobiliteit, samenleven en gezondheid.
Voor Leyhof, het eerste op te leveren woongebouw in de wijk, selecteerde ontwikkelaar BPD via een prijsvraag een jong ontwerpteam. Dat gaf op een vernieuwende manier vorm aan het thema ‘Bewust Anders Wonen’.
Leyhof is een groene en bijzondere woonomgeving geworden voor mensen die kiezen voor een gezonde toekomst door duurzaamheid en collectiviteit met elkaar te verbinden. In de 75 appartementen en 33 stadswoningen wonen zowel gezinnen, starters als senioren. De woningen liggen allemaal gunstig ten opzichte van de zon en grenzen aan een grote binnentuin en een ecologische zone.
De groene locatie was een cadeautje. Flux landscape architecture heeft met een integrale aanpak alles met elkaar verbonden. De ecologische zone is als een lint (met voetpad) onderdeel geworden van de openbare ruimte en slingert door de wijk zonder wegen te kruizen. Om het gebouw ook natuurinclusief te maken zitten de oostgevels vol met nestkasten voor vleermuizen en vogels.
Het woongebouw is trapsgewijs opgezet: hoger (en beschermend) aan de boskant, aflopend (en open) naar het park toe. Dat heeft niet alleen een gunstig effect op de lichtinval maar geeft het gebouw ook een uitnodigende, meer kleinschalige aanblik.
De algehele uitstraling is natuurlijk en ‘zacht’, met een basis van metselwerk en hout. Er is veel aandacht besteed aan details. De licht gecementeerde gevelstenen geven een mooi mat effect. Tussen de woningen zijn subtiele accenten gemaakt met gestraalde betonpanelen. De galerijen aan de noord- en oostzijde en de pergola’s zijn van hardhout. Op de daktuin boven de parkeergarage (met elektrische deelauto’s en -fietsen) groeit een rijke mix aan plantensoorten, daartussen liggen houten vlonders.
Alle woningen zijn energiezuinig, op de zon georiënteerd, gasloos en krijgen verwarming en koeling van een warmtekoude-opslaginstallatie. Het groene dak is gecombineerd met zonnepanelen, wadi’s vangen overtollig regenwater op. Het gebouw heeft een lage EPC en hoge GPR, er wordt duurzaam afval gescheiden.
Ook het collectieve karakter van het gebouw draagt bij aan de duurzaamheid en leefkwaliteit: de gezamenlijke ruimtes stimuleren ontmoetingen. Bovendien hebben de gedeelde voorzieningen de totale footprint van het gebouw kleiner gemaakt.
Wat dit project daarnaast onderscheidend maakt is dat al in de aanloopfase met een ‘proeftuin’ is geëxperimenteerd met duurzame vormen van wonen/leven. Mensen konden zien wat mogelijk is en tijdens brainstormsessies meedenken over de kwaliteit van hun woning en woonomgeving. Een aantal belangrijke wensen is dan ook terug te zien in het ontwerp. In het blok zitten meerdere gezamenlijke ruimtes zoals een buurtkamer, een wasbar (terwijl je een was draait drink je een sapje aan de bar en praat je met buren), een logeerkamer voor gasten, een buitenpaviljoen en een studeerkamer. Allemaal mede ontstaan door co-creatie. Ook het slimme energieconcept is uit deze sessies voortgekomen.
Voor deze opgave is in 2016 een samenwerking aangegaan tussen Workshop Architecten (nu Workshop Architecten, Studio Ard Hoksbergen en Studio Pallesh), LINT landscape architecture (nu FLUX landscape architecture en OTO landscape architecture en marco.broekman (nu BURA urbanism).
Vanaf het voorontwerp is er nauw samengewerkt met de Ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld (BPD Gebiedsontwikkeling en Gemeente Den Haag) en bouwteampartner Van Wijnen Dordrecht.
In 2021 won Proeftuin Erasmusveld de SKG Award voor duurzame gebiedsontwikkeling vanwege haar voorbeeldfunctie omdat “alle vinkjes van duurzaamheid ook daadwerkelijk worden aangetikt.”
Oplevering | 2022 |
Projectteam | Studio Ard Hoksbergen i.s.m. Workshop Architecten (Ivar van der Zwan en Milad Pallesh) |
Opdrachtgever | BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling |
Constructeur | Wijcon |
Adviseur installaties | KVMC |
Bouwkunding aannemer | Van Wijnen Dordrecht |
Fotograaf | Max Hart Nibbrig |