Longhouse
Tussen een open polderlandschap en smalle Vinex-straat diende een langgerekte woning te komen, direct grenzend aan rivier De Laak. De opgave was om het groen van de polder en het blauw van de rivier beleefbaar te maken, waarbij het rood van de VINEX weg ontworpen werd, zodat een landelijke woonmachine ontstaat die opgaat in het landschap.
Rivier De Laak vormt van oudsher de grens tussen Bisdom Utrecht en Hertogdom Gelre. Na de realisatie van Vinexlocatie Vathorst is zij de nieuwe harde grens tussen de compacte stad en de groen-blauwe mantel.
De opdrachtgever wenste van binnenuit de ruimtelijkheid van de woning volledig te ervaren, de landelijkheid binnen te laten, het wonen aan het water te ervaren, de VINEX-signalen te weren, terwijl van buitenaf een bescheiden, maar pure stoerheid moest uitstralen. Doelstelling is om de woning een klankkast van de polder te laten zijn, die rust en kalmte van het platteland laat resoneren richting de stedelijkheid die haar eigen moderniteit op verfijnde wijze laat afstralen op het polderlandschap, waardoor zowel straat als polder opgewaardeerd wordt voor degenen die er oog voor hebben.
Tussen de tegenpolen stad/land wordt het woonprogramma op modern-rustieke wijze opgeladen, zodat een landelijke woonmachine ontstaat. De flinterdunne high-tec zonnepanelen zijn in ritme met de felsnaad van het dak en zorgvuldig geplaatste dakramen. De compositie van de grote aluminium pui vormt samen met het achterliggende eiken spant een harmonieus akkoord. De rivier wordt ervaarbaar in de onder waterpeil gelegen bed- en badruimte die de begane grond
plaatselijk omhoog duwt. De verhoogde living vormt een dijk, die zowel uitzicht over het landschap als geborgenheid aan lagergelegen woonkeuken biedt. De ruime entree vormt een bufferruimte. De naadloos aansluitende berging vormt een privacy biedend waterterras.
De spanning tussen de tegenstelling modern-rustiek wordt gezocht, maar de nuance en balans wordt vervolgens gevonden door een derde laag, die wordt gevormd door de vakkundige hantering van architectonische principes, zoals materialisering, ritmiek, superpositie, belijning, harmonie en verweving. De Longhouse heeft aan de kopgevels twee gezichten: dicht, rustiek en natuurlijk aan de straatzijde versus open, modern en industrieel richting polderlandschap. Het achterliggende landschap en skyline zijn daarbij leidend.
De tegenstelling tussen de kopgevels wordt vervolgens genuanceerd door aan de moderne kant de eiken spanten en aan de rustieke kant een moderne grafische gevelcompositie, met zorgvuldige belijning van het gevelhout in aansluiting op de stalen dagkanten. Hierdoor vormt de Longhouse aan beide kopse zijden een verfijnd punt op de achterliggende horizon, terwijl het daartussen in harmonie het beste van twee werelden biedt.
Oplevering | 2016 |
Projectteam | ir. Rick Eijsbouts |
Opdrachtgever | Particulier |
Constructeur | JV2 Bouwadvies |
Bouwkunding aannemer | Bouwbedrijf vd Brink, Stroe |
Fotograaf | Mick Visser |