Opportuna
In het hart van Amsterdam Nieuw-West verrijst Opportuna, een woontoren die een architectonisch statement maakt in de transformatie van het stadsdeel. Het gebouw biedt een eigentijds antwoord op de groeiende behoefte aan betaalbare starterswoningen, zonder in te boeten op woonkwaliteit en architectonische verfijning. Door aansluiting te zoeken bij lokale architectonische elementen staat de nieuwe woontoren stevig verankerd in de bestaande wijk. Opportuna is een samenwerking tussen Office Winhov en Office Haratori in opdracht van Woonstichting Lieven de Key.
Een woongebouw verankerd in zijn omgeving
De toren van twintig verdiepingen maakt deel uit van de verdichting van het Overtoomse Veld, een gebied dat oorspronkelijk werd opgezet in het kader van het Algemeen Uitbreidingsplan van 1934, maar pas in de jaren zestig tot uitvoering kwam. Waar destijds een open, groene structuur centraal stond, wordt de wijk nu gekenmerkt door een mix van laag- , midden- en hoogbouw.
Opportuna staat langs het nieuwe Spoorpark en zal uiteindelijk onderdeel worden van een samengesteld bouwblok. Aan de oostzijde zal de winkelstrook onder de bestaande flat herbouwd worden en aan de zuidzijde komt nog een woongebouw van zeven lagen. Daarmee wordt het gebied een stuk levendiger.
Hoogwaardige woonkwaliteit voor starters
De 174 sociale huurwoningen in Opportuna zijn specifiek ontworpen voor jongvolwassenen tussen de 23 en 28 jaar. Een groot deel van de woningen wordt toegewezen aan buurtbewoners of jongeren met een maatschappelijk beroep. Ze variërend van 35 tot 45 m² en wijken af van de gebruikelijke smalle, diepe plattegronden voor deze doelgroep. In Opportuna zijn de woningen opgezet in de breedte, waardoor zowel de keuken als de woonruimte direct aan de gevel liggen en profiteren van een maximale hoeveelheid daglicht. Hoewel buitenruimtes niet verplicht waren binnen de bouwvoorschriften, hebben de meeste woningen een eigen balkon of terras. Voor de woningen aan de oostzijde, waar geen balkon was toegestaan, zijn grote te openen puien en een collectief dakterras als alternatief gerealiseerd.
Door slim gebruik te maken van de beschikbare bouwhoogte en de strategische plaatsing van de technische installaties, zijn er binnen het bestemmingsplan nog vier extra woningen op het dak gerealiseerd naast twee collectieve dakterrassen. Deze woningen van ongeveer 50 m² beschikken ook over een eigen terras met een riant uitzicht. Op het dak van deze woningen liggen zonnepanelen, waardoor tezamen met de WKO-installatie het gebouw zorgt voor haar eigen energievoorziening.
Een actieve plint als schakel tussen gebouw en stad
Een integraal onderdeel van het ontwerp is de levendige plint, die een verbinding legt tussen het gebouw en zijn omgeving. Door de fietsenstalling op de eerste verdieping te plaatsen is de weg vrijgemaakt voor sociaal gebruik van de begane grond. De entrees bevinden zich aan de straatzijde, terwijl aan de parkzijde gemeenschappelijke ruimtes voor de bewoners zijn gecreëerd, waaronder een lounge met pantry en een studieruimte. De invulling van deze ruimtes, evenals de naamgeving van het gebouw, is in samenspraak met de toekomstige bewoners tot stand gekomen. De naam Opportuna verwijst naar de start van hun wooncarrière en naar een voormalig jongerencentrum in de buurt.
Architectuur van de Westelijke Tuinsteden
Door lokale architectonische kenmerken als uitgangspunt te nemen, draagt het gebouw bij aan de identiteit en de continuïteit van de wijk. Voor Office Winhov gaat toevoegen en vernieuwen gepaard met aansluiten bij de context. Voor het gevelontwerp betekende dat een balans tussen het horizontale en verticale aspect van de toren. Er zijn accenten aangebracht die de hoogtes van naastgelegen gebouwen benadrukken, terwijl een ritmische verdeling van vier en twee verdiepingen de gevel proportioneert. De gevel bestaat uit geprefabriceerde betonnen gevelelementen met een sterk plastisch karakter door de verticale en horizontale ‘ribben’. Hiermee blijft Opportuna ver weg van de abstractie van veel hoogbouw.
Dat werkt door tot in de tactiliteit van de gevels. Het betonoppervlak is verrijkt met verschillende afwerkingen. Zo zijn de onderzijden van de balkons gepolijst wat, in combinatie met verschillende typen balustrades, zorgt voor een verfijnde uitstraling. De betonnen luifel rondom de plint heeft een verticale opstand, net als de borstwering van de naastgelegen flat. Aan de westzijde gaat het horizontale karakter van de gevels over in verticaliteit, waardoor de hoogte en het uitzicht richting het Sloterpark worden benadrukt.
Flexibel en toekomstbestendig
Een belangrijk uitgangspunt van het ontwerp is flexibiliteit. Zowel de gevel als de kern zijn constructief, terwijl de wanden tussen de woningen van lichte materialen zijn. Daardoor kan de indeling van de verdiepingen worden herzien zonder de hoofdstructuur van het gebouw aan te tasten. Deze ontwerpkeuze maakt dat Opportuna zich in de toekomst kan aanpassen aan veranderende woonbehoeften.
Het gebruik van geprefabriceerde betonnen elementen resulteerde in een efficiënt bouwproces, waarbij één verdieping per week werd gerealiseerd en materiaalverspilling werd beperkt. De betonsamenstelling is specifiek ontwikkeld om algengroei tegen te gaan, wat de levensduur van het gebouw verlengt.Met deze doordachte ontwerpkeuzes creëert Opportuna een duurzame, toekomstbestendige woonomgeving die bijdraagt aan de sociale en de fysieke ontwikkeling van Amsterdam Nieuw-West.
Oplevering | 2025 |
Projectteam | Uri Gilad, Rick Bruggink, András Szél, Niek de Rond, Peter Nagtzaam, Anna Janssen, Elizabeth Acland, Maria Trombetta, Martijn van Wijk |
Interieur | Frits de Jong |
Opdrachtgever | Woonstichting Lieven De Key |
Constructeur | Van Rossum |
Adviseur installaties | Viac |
Bouwkunding aannemer | Bot Bouw |
Fotograaf | Stefan Müller, Anna Odulinska |