Atrium Zuidas
Zuidasdok is het grootschalige stedelijke plan van de Gemeente Amsterdam, waarbij de Zuidas tot een levendig ingericht district wordt getransformeerd met nieuwe verbindingen en doorgangswegen. Het Atrium ligt in het hart hiervan, aan de toekomstige boulevard. Dit vormde voor de eigenaren van het Atrium directe aanleiding om ons de opdracht te geven voor modernisering van het gebouw, met versterking van zijn unieke karakter met zijn grote atria en zijn enorme vloeroppervlakken. De opdracht was het creëren van een transparant gebouw met allure, waarin de gebruikers optimaal konden werken, ontmoeten en ontspannen.
Het oorspronkelijke gebouw uit 1976 bestond uit een centrale kern met drie torens. Wij hebben deze delen gerenoveerd, waarbij we de bestaande inrichtingen van de kern met drie torens enorm verbeterd hebben en het gebouw ook veel comfortabeler hebben gemaakt.
Twee nieuwe torens, inclusief algemene en commerciële ruimten, hebben we toegevoegd. De nieuwe torens en meanderende aluminium luifels omarmen het bestaande complex.
De uitdaging was het onderling verbinden van de vijf torens en daarom is op de eerste verdieping een hart gemaakt, van waaruit alle ruimtes worden ontsloten. Dit hart verbindt niet alleen de verschillende functies, maar ook de gebruikers.
De nieuwe torens bestaan uit zonwerend glas in antracietkleurige kozijnen. Karakteristieke aluminium vloervinnen, die in kleur zijn afgestemd op de bruin-roze natuursteen van het oorspronkelijke gebouw, maken de transformatie tot een consistent geheel. Deze vinnen steken uit de diverse lagen en zijn aan de zonbelaste zijden langer. Zij zorgen voor schaduw op de werkplek en geven ook karakter aan het gebouw.
Op de hoeken zijn er speciaal gefabriceerde gebogen glazen raampartijen uit één stuk, met een radius van 2.40 meter. Dit is nooit eerder zo uitgevoerd in Nederland. Door de atria en de indrukwekkende glazen gevels van de nieuwe torens valt een enorme hoeveelheid daglicht binnen en de enorme raampartijen zorgen voor een spectaculair panoramisch uitzicht over de Zuidas. De gebruikers profiteren daarnaast van klimaatplafonds, uitgekiende led-verlichting, verhoogde computervloeren, binnentuinen en allerlei nieuwe faciliteiten.
Naast de uitgebreide vergader- en conferentiemogelijkheden zijn er een stomerij, een auto wasservice, een overdekte kiss & ride en een coffeebar.
Op de begane grond zijn restaurants en fitnessruimten gecreëerd. Deze zijn voor iedereen toegankelijk, zodat het publiek bij het Atrium betrokken wordt - een belangrijk onderdeel van het ontwerp.
De nieuwe torens hebben prachtige binnentuinen, op diverse hoeken over meerdere verdiepingen aangebracht en van buitenaf zichtbaar.
Alle daken zijn voorzien van groen en aan de boulevardzijde ligt een grote tuin.
Er komt een voetgangersgebied met veel groen en bankjes; een aantrekkelijke zone waar mensen op hun gemak kunnen zitten en wandelen. Om hiervoor plaats te maken is de parkeergarage verplaatst. Deze ligt nu op eigen terrein over twee verdiepingen als een ondergrondse schil om de oorspronkelijke bebouwing heen. Medewerkers en bezoekers komen vanuit de nieuwe garage via twee shuttleliften direct in de centrale hal.
Onze opdrachtgever, medeoprichter van de Dutch Green Building Council, heeft duurzaamheid hoog op zijn agenda staan. De renovatie en nieuwbouw zijn op een ambitieus duurzaamheidsniveau ontworpen.
Oplevering | 2018 |
Projectteam | Bouwfysisch adviseur: LBP Sight, Gevelbouwer: Alkondor |
Opdrachtgever | Icon Real Estate en G&S Vastgoed |
Constructeur | Van Rossum Raadgevende, Ingenieurs |
Adviseur installaties | Arup |
Bouwkunding aannemer | Bouwcombinatie Dura Vermeer – De Nijs Atrium V.O.F. |
Fotograaf | Ossip van Duivenbode en Laurens Kuipers |