d-ROOT
Met het nieuwe gebouw d’ROOT heeft Bytesnet een vernieuwend concept gerealiseerd dat veel meer biedt dan alleen de veilige en betrouwbare opslag van data en snelle verbindingen. d'ROOT verbindt data maar ook mensen, een belangrijke kernwaarde die ze met dit gebouw willen laten zien. De gigantische hoeveelheid aan kabels die een wirwar van draden lijkt, maar feitelijk een ingenieus systeem is van high-end connectiviteit, was onder andere inspiratie voor de gevel. De groene omgeving van het Zernike Science Park aan de rand van de stad met de lommerrijke bomen en het hoge gras in de wind is benut als referentie om die connectiviteit te laten zien. Door zijn uitnodigende en verleidelijke uitstraling wordt met dit ontwerp de standaard van een anoniem datacenter doorbroken.
Gewoonlijk zijn datacenters in een lelijke blokkendoos ondergebracht, met een hek eromheen en vaak ergens buitenaf op een industrieterrein of in een weiland. d’ROOT daarentegen is een fris, kleurrijk en uitnodigend gebouw. Het datacenter is letterlijk open gemaakt. Over de gehele kop van het gebouw en de begane grond langs de Zernikelaan, is het datalab zichtbaar. Het totaal van het datacenter is ingepakt met een karakteristieke constructie van sprieten in een verloop van groentinten.
De sprieten van de gevel zijn gemaakt van dikwandig aluminium kokers met een parelmoer-coating in bijzonder verlopende kleur. De aluminiumconstructie is op afstand gemonteerd tegen de dichte achtergevel. De wisselende invloed van zon en schaduw geeft de gevel rondom een dynamisch beeld van steeds veranderende kleuren en reflectie van de omgeving. De sprieten steken boven het dak uit en zorgen zo dat het grote aantal koelinstallaties uit het zicht zijn. De gevel verder is zo schoon mogelijk gehouden van roosters, hemelwaterafvoer en andere opbouwsels.
d’ROOT biedt diensten zoals opslag van data alsook eigen apparatuur van klanten die hier geplaatst kan worden. Tweederde van het oppervlak huisvest de ‘racks’ die in een volledig geconditioneerde omgeving zijn geplaatst met optimale koeling en luchtvochtigheid. Het energieverbruik hiervan wordt continu gemonitord om als datacenter zeer energie-efficiënt te kunnen zijn. De beste opstelling van deze serverkasten bepaalt de opzet en maatvoering van het gebouw. Dit deel van het gebouw is ook zeer beveiligd en dat dicteert mede dat de gevel voor een groot deel gesloten is. Maar het gebouw is méér dan alleen een pakhuis met data. Er is een datalab ingericht waar studenten en bedrijven onderzoek kunnen doen. at is belangrijk want je hebt pas wat aan de gegevens wanneer je ze kunt vertalen naar bruikbare toepassingen. Er is een auditorium gebouwd en er kan gebruik gemaakt worden van de flexplekken.
Oplevering | 2018 |
Opdrachtgever | Bytesnet |
Bouwkunding aannemer | Bouwgroep Dijkstra Draisma |
Fotograaf | Gerard van Beek |