Eriba
Op 7 november opende het nieuwe onderzoeksinstituut Eriba (European Research Institute on the Biology of Ageing) van Rijksuniversiteit Groningen officieel zijn deuren. Internationale toponderzoekers kunnen sindsdien terecht in een 'state of the art' huisvesting, naar ontwerp van Rudy Uytenhaak Architectenbureau.
Onderzoeksinstituut van wereldniveau
Het ERIBA-gebouw markeert de eerste stap in een omvangrijke uitbreiding van de onderzoeksfaciliteiten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), gepland voor het gebied rondom de Antonius Deusinglaan. ERIBA bundelt fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar het verouderingsproces en de ziekten die daarmee gepaard gaan. Met dit onderzoeksinstituut heeft Rijksuniversiteit Groningen de ambitie om een onderzoeksinstituut van wereldniveau neer te zetten, waar onderzoekers uit de hele wereld elkaar treffen. Aantrekkelijke, duurzame, state-of-the-art huisvesting en faciliteiten zijn daarbij belangrijke succesfactoren.
State of the art gebouw
Het onderzoeksgebouw staat bij en sluit aan op de medische faculteit UMCG. Het zeven lagen tellende gebouw (10.000 m2) huisvest laboratoria, praktijkruimten en aanverwante kantoren. De terrasvormige open uitwerkplekken aan de zuidzijde hebben een warme uitstraling en duurzame materialisatie. Zij staan in sterk contrast met de noordelijk gelegen lichte en zakelijk vormgegeven labfaciliteiten. De twee sferen worden gescheiden door een doorgaande vide met een lichtspel van weerspiegeld daglicht. Door maximaal doorzicht vanuit de labzone naar de uitwerkplekken te creƫren, wordt ingespeeld op de gewenste ontmoeting en samenwerking tussen de wetenschappers. Dit resulteert in een functioneel concept met een bijzondere ruimtelijke werking met veel natuurlijk licht. De entree bevindt zich aan het toekomstige binnenplein, gekoppeld aan een semi-openbare expositieruimte. In de split-level bovenbouw bevinden zich de onderzoeksfaciliteiten en uitwerkplekken, met op de bovenste laag de representatieve vertrekken en de seminarruimte. In de onderbouw zijn de fietsenstalling en technische ruimten geplaatst. Een integraal onderdeel van het ontwerp is de passage en nieuwe patiƫnteningang voor Tandheelkunde.
Innovatief onderzoek en materiaal
De bouwtijd was kort, en daar is de bouwmethodiek op afgestemd. Er is gebruik gemaakt van zoveel mogelijk prefab-componenten, zonder afbreuk te doen aan de kwalitatief hoogwaardige uitstraling van het gebouw. In het exterieur manifesteert het gebouw zich met de uitgesproken vormgegeven keramische gevel. Speciaal voor dit project ontwikkelde Rudy Uytenhaak Architectenbureau samen met fabrikant Daas Baksteen lichtgewicht eco-baksteen prefab elementen met metselwerk lamellen, die maar liefst 60 procent lichter zijn dan traditionele bakstenen. Ook zijn er duurzame hybride kozijnen toegepast, vervaardigd uit een vurenhouten constructie en een buitenbekleding van aluminium. Een natuurlijke uitstraling aan de binnenkant en onderhoudsvrij van buiten.
Oplevering | 2013 |
Opdrachtgever | Rijksuniversiteit Groningen |
Constructeur | ABT |
Adviseur installaties | Deerns |
Bouwkunding aannemer | Friso Bouwgroep |
Fotograaf | Pieter Kers |