Infoversum
Het Infoversum is niet alleen uniek door zijn vloeiende vorm en bijzondere constructie, ook de informatieve en verbindende functie die het inneemt maakt het een bijzonder project.
Kenniscentrum
Handig gelegen nabij de binnenstad van Groningen, springt het Infoversum direct in het oog. Het is een gebouw dat nieuwsgierig maakt en uitnodigt tot verkenning. Edwin A. Valentijn, bijzonder hoogleraar astronomische informatietechnologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen, kreeg de vraag van de provincie Groningen om wetenschap toegankelijker te maken voor het grote publiek. Op zijn initiatief is het Infoversum ontworpen als kenniscentrum voor wetenschap, bedrijfsleven en cultuur. Een unieke plaats waar informatieoverdracht en ontspanning hand in hand gaan met creatieve ontdekkingen in de stedenbouw.
Vernieuwing in de architectuur
Het Infoversum is een onderdeel van het Open Lab Ebbinge, een uitdagend project om de tussentijdse stedenbouw en de mobiele architectuur te verkennen. Het is daarmee een tijdelijk gebouw, al is de verwachting en de hoop misschien, dat het langer zal blijven staan dan de geplande vijftien jaar. De wijze waarop is omgegaan met het zelfdragende vermogen van de constructie en de werking van de verschillende materialen, is in de bouw nog niet gebruikelijk. Maar Jack van der Palen en CIG Centraalstaal, laten met het Infoversum zien hoe vernieuwende ideeën over vorm en toepassing bereikbaar worden. Door de monocoque-methode zijn inwendige versterkingen, die het open beeld en de organische vormen in de weg zouden staan, niet meer nodig. De zachte vormen van de buitenkant blijven ook in het gebouw stromen. De speciale aandacht voor onder meer de routing, de overgangen en filosofie achter het Infoversum leiden tot een innovatief en spannend resultaat.
Bijzondere ervaring
Bezoekers worden meegenomen op een bijzondere reis. Een reis door het heelal, door de speciale architectuur van het Infoversum zelf en door hun verbeelding. De routing door het gebouw volgt de organische vormen van het ontwerp en begeleidt de bezoeker langs een verrassend en dynamisch licht- en lijnenspel. Na de hoofdentree in een volglazen pui komen bezoekers in de Infowave. De Infowave is een visueel interactieve belevingsruimte met digitale presentaties. Deze pre-showruimte bevindt zich onderin de koepel, samen met de foyer is dit de enige plaats waar de opbouw van de koepel en de vorm van de huid nog zichtbaar zijn. De soepele vormgeving leidt de bezoekers als vanzelf naar de dome, waar de stoelen achterover kunnen hellen om de 3D-projectie goed te kunnen zien. Terwijl sommige bezoekers genieten van het beeld op het 20 meter grote scherm, worden anderen vooral geprikkeld door het natuurlijke licht dat over de koepel stroomt en de foyer steeds anders kleurt. Maar ook het buitenterras, de Inforoof, neemt de bezoeker op in een groter geheel. Terwijl daar ook op de buitenzijde van de koepel naar projecties gekeken kan worden, staat het digitale beeld nooit los van de dynamiek van het gebouw en de natuurlijke ruimte waarin het zich bevindt.
Kunstwerk van staal
De 83 cortenstalen platen van de buitenhuid, die elk verschillen van vorm en ter plekke aan elkaar zijn gelast, vormen één geheel met de binnenconstructie van haaks op de huid gelaste spantribben. Het staal van die buitenrand zal na verloop van tijd een roestlaag krijgen, die het materiaal eronder beschermt tegen weersinvloeden en het uiterlijk van het gebouw steeds een beetje verandert. Als contrast is de koepel wit gecoat, waardoor het een bijna kunstzinnige rol speelt in de doorlopende lichtshow van de Groningse luchten. Om de unieke vorm van ‘het oog' of ‘de ufo', zoals het Infoversum nu al genoemd wordt, niet te verstoren zijn losstaande onderdelen, zoals afvoer, nooddeuren en leidingen, in de huid verwerkt. De ramen bijvoorbeeld zijn verborgen achter geperforeerde weerstalen platen. Nederlands eerste full dome theater is een echt Gronings maar vooral ook duurzaam en vernieuwend project.
Oplevering | 2014 |
Projectteam | Architectengroep Archiview |
Opdrachtgever | Stichting Infoversum |
Fotograaf | J. H. de Boer en Niels de Vries |