Museumkwartier
Door de nieuwbouw voor het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch te combineren met de renovatie en uitbreiding van Het Noordbrabants Museum, is in de historische binnenstad van Den Bosch een aaneengesloten museumkwartier ontstaan.
Tuin als oriëntatiepunt
Hedendaagse kunst is samengebracht met regionale kunst, cultuur en geschiedenis rondom de monumentale tuin van het voormalig provinciaal gouvernement. Deze monumentale tuin is het belangrijkste uitgangspunt geweest in het ontwerp voor het museumcomplex. De verschillende gebouwen en functies zijn als een kralensnoer rondom de tuin aaneengeregen. Bij een rondgang door de musea is de tuin telkens zichtbaar en fungeert als een oriëntatiepunt. Een deel van de museale route is vrij toegankelijk, waardoor de omsloten tuin een onderdeel van het openbaar stedelijk weefsel wordt.
Oorsprong
Het Noordbrabants Museum is sinds 1987 gehuisvest in het voormalig gouvernementeel paleis uit 1768. Het monumentale gebouw is volledig gerestaureerd. De oorspronkelijke structuur van het paleis is zoveel mogelijk teruggebracht. Er is een aaneenschakeling van stijlkamers met elk een eigen kleurstelling gevormd. Bij de verbouwing van het paleis tot museum, heeft architect Wim Quist 25 jaar geleden twee museumvleugels gerealiseerd. Deze Quistvleugels zijn gerenoveerd en uitgebreid met nieuwe museumzalen en facilitaire ruimtes. Daarbij is zoveel mogelijk voortgebouwd op bestaande kwaliteiten: een heldere opeenvolging van tentoonstellingsruimten, noorderlicht door elegante sheddaken en verrassende doorzichten naar stad en tuin.
Nieuwbouw
Aan de overzijde van de paleistuin is een nieuw gebouw gerealiseerd voor het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. Het museum is opgebouwd uit uitkragende volumes die meedraaien met de bocht in de aangrenzende steeg. Het nieuwe Stedelijk Museum heeft hier een eigen hoofdentree gekregen. Deze wordt van verre aangekondigd door de glinsterende, groenglazen gevel van het nieuwe volume: een opvallende, eigentijdse ingreep in een vergeten hoek van de binnenstad. Op de begane grond is een openbaar gebied met balie, auditorium en museumwinkel gerealiseerd.
Gemeenschappelijke ruimtes
Tussen beide musea ligt het 19e-eeuwse neogotische gebouw van de voormalige Provinciale Griffie van architect Van Lokhorst. Hierin zijn gemeenschappelijke functies zoals een restaurant, vergaderruimtes, kantoorruimtes voor beide musea en een personeelskantine gevestigd. De voormalige Statenzaal zal worden gebruikt voor grote bijeenkomsten, huwelijksceremonies en andere feestelijke activiteiten.
Centrale verbindingsgang
Beide musea en de gemeenschappelijke functies worden met elkaar verbonden door een centrale verbindingsgang. Deze hoge ruimte loopt langs Griffiegebouw en Statenzaal en heeft een glazen gevel aan de tuinzijde. De verbindingsgang smeedt de verschillende gebouwen en functies in het Museumkwartier tot een ruimtelijk geheel, terwijl het hedendaagse Stedelijk Museum en het monumentale Noordbrabants Museum hun eigen identiteit behouden.
Oplevering | 2013 |
Opdrachtgever | Provincie Noord-Brabant, Gemeente ’s-Hertogenbosch, Bouwcombinatie De Bonth van Hulten en Stam + de Koning |
Constructeur | ABT adviesbureau voor bouwtechniek bv |
Adviseur installaties | Grontmij technical management en DGMR bouw bv |
Bouwkunding aannemer | Bouwcombinatie De Bonth van Hulten en Stam + de |